Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Krokom sparar in på skolskjutsar

/

Annons

Krokoms barn- och utbildningsnämnd har ingen lätt uppgift, det är tydligt.

Men när sparas på de barn, som redan gått igenom en kris (som en skilsmässa faktiskt innebär) så känns det illa. 

Krokoms kommunpolitiker har, som ensam kommun i länet, beslutat att lägga ett ekonomiskt tak när det gäller skolskjutsar för barn som lever i dubbelt boende där föräldrarna har gemensam vårdnad. 

Skolskjutsarna är en stor post i barn- och utbildningsnämnden så det är självklart att se över den posten och försöka finna lösningar. Ibland kan ett tak vara bra då det är skattemedel vi handskas med, men att ta ett beslut med vetskap om att det kan bryta mot lagen, som faktiskt säger att barn har rätt till skolskjuts, och sedan meddela berörda parter alldeles försent, samt uppmana föräldrar att överklaga besluten är magstarkt.

Även om Krokoms kommun slutligen skulle få rätt i Förvaltningsrätten så borde kommunikationen kunna ske tidigare och tillsammans med barnens föräldrar och med skolskjutsentreprenörerna, som även de behöver planera sin verksamhet. 

Om en eventuell rättsprocess visar att kommunen har fel i frågan, hur ska kommunen då kompensera berörda barn?

Barn- och utbildningsnämnden tog sitt beslut i juni, men ger inte förutsättningar för tjänstemännen att hinna informera både entreprenörer och föräldrar, utan detta sker i sista stund och även i vissa fall efter skolstart. 

Om detta hade varit en engångsföreteelse så kan vi medborgare kanske förstå situationen, men arbetssättet upprepas.  Ifjol fick dessutom kommunen en anmärkning av Förvaltningsrätten att kommunen skött hanteringen felaktigt och gav därmed en elev rätt till skolskjuts. 

Krokoms kommun är en kommun med hög andel barn. Krokoms kommun som borde föregå med gott exempel är nu istället känd för att vara den enda kommunen i länet som har ett avvikande beslut kring rätten till skolskjutsar och ett beslut som dessutom kan bryta mot lagen. 

Vi har ett val framför oss! När vårt parti kommer in i kommunfullmäktige kommer vi  bland annat att se över skolskjutsar, skolskjutsreglemente och arbeta för en utökad samverkan för att skapa en bättre ekonomi i barn- och utbildningsnämnden, men framför allt för att kunna sätta barnen i första rummet. 

Kim Berglund, Offerdal

Eva-Lena Blom, Aspås 

Jämtlands Väl Krokom

 

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons