Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Konsumenter kan stoppa plågeriet

/

Annons

I måndagens Ekonyheter i radions P1 upplystes vi om att de danska grisarna lever i en oacceptabelt dålig livsmiljö, där varje liten guldkant på tillvaron är bortrationaliserad, allt för att ge ägaren största möjliga vinst.

Värst utsatta är de diande suggorna, som fixeras i trånga burar, oförmögna att vända sig eller resa sig upp. Dessa suggor uppvisar sjukdomar i form av bölder och liggsår som ytterligare förvärrar det fysiska och psykiska lidandet.

I Sverige ansågs fixering av suggor vara djurplågeri och förbjöds 1988. I dag då digivande suggors rörelsefrihet begränsas under smågrisarnas första levnadsdagar genom användande av skyddsgrind eller motsvarande anordning endast om hon uppvisar ett aggressivt eller onormalt beteende som utgör en uppenbar skaderisk för smågrisarna eller skötaren. I programmet framkom att man slår grisarna för att påskynda lastningen i slaktbilarna. Vi befarar att samma sak gäller i slakterierna vid framfösningen till gaskammaren. Inom den nordiska djurskyddsrörelsen har vi länge känt till att danska grisar utsätts för djurplågeri, men den danska regeringen har inte låtit sig påverkas. EU har som vanligt inte agerat.

Nu hoppas vi på att konsumenterna ställer krav, även på handlare och kommuner, och utnyttjar sin makt att förmå de danska myndigheterna att ändra sin djurskyddslag till djurens förmån. Att tjäna pengar och göra sig rik på djurs lidande är etiskt förkastligt och måste få ett slut.

, ordförande

Djurskyddet i Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons