Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kommunal borde tänka om

Annons

Siw Karlsson, Kommunal, skriver i LT på julafton att hon vill se jämställda löner. Från Almegas sida ser vi det som positivt, men vill ha en mer offensiv hantering av frågan om mäns och kvinnors löner.

Till att börja med måste vi överge de metoder med motverkande effekt. Generella lönepåslag i centrala avtal, oavsett om det kallas individgarantier eller kvinnopotter, är det tydligaste exemplet. När vissa av våra fackliga motparter lyckas få igenom generella lönehöjningar i procenttal blir effekten ökad löneskillnad mellan män och kvinnor räknat i kronor och ören.

Orsakerna är två. För det första: när den generella lönehöjningen smetas ut på samma procentnivå i hela företaget försvinner utrymmet som kunde ha använts till att hantera osakliga löneskillnader. För det andra: mönster på arbetsmarknaden. Män dominerar bland medarbetarna med lång erfarenhet i arbetslivet, ofta på olika chefspositioner, och med lång lönekarriär bakom sig. Kvinnor har mer sällan samma raka lönekarriär med chefsjobb att luta sig emot. Dessa löneskillnader beror mycket på tidigare jobb. För att bryta denna negativa ordning måste centrala lönepåslag, även kvinnopotter, överges. I stället bör lönerna bestämmas lokalt, på det enskilda företaget.

Individuella lönesamtal har gynnat kvinnor mer än män. Kvinnodominerade yrkesgrupper som sjuksköterskor – med lokal lönebildning har haft en bättre löneutveckling än yrkesgrupper med lönepåslag. Fakta talar för att Kommunal borde byta spår.

Jonas Milton

vd Almega

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons