Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraften på väg ut

/

Annons

Nyligen presenterades World Nuclear Industry Status Report 2009. Det är en intressant läsning. Inte minst statsminister Reinfeldt borde, efter sina uttalanden om uranbrytning, ta del av rapporten, som är beställd av tyska miljödepartementet.

De svenska förespråkarna har spritt föreställningen att kärnkraften går en ny framtid till mötes. Rapporten visar emellertid att så inte är fallet. I praktiken har den globala kärnkraftsavvecklingen börjat.

World Nuclear Industry Status Report 2009 konstaterar att inga nya reaktorer har tagits i bruk sedan 2007. Efter toppåret 2002 har antalet reaktorer i drift i världen minskat, till idag 435. Många reaktorer närmar sig dessutom åldersstrecket när de måste tas ur drift. Slutsatsen av detta är att den nedåtgående trenden för kärnkraften kommer att fortsätta.

Att effektiviteten minskar med reaktorernas ålder kan konstatera i Sverige, där elproduktionen från våra tio återstående reaktorer minskar för femte året i följd. Reaktorerna står stilla allt längre av säkerhetsskäl.

Visst byggs nya reaktorer i länder som Kina, Japan och Korea – och visst pågår enstaka reaktorbyggen i Finland och Frankrike, men detta bryter inte den nedåtgående trenden.

Att bygga ny kärnkraft är ett ekonomiskt vågspel. Ny kärnkraft skulle bli oerhört dyr och blockera satsning på förnybar energi och effektivisering.

Den tredje reaktorn i finländska Olkiluoto var tänkt att bli ett flaggskepp för en ny generation av reaktorer men är i stället på väg att bli ett avskräckande fiasko. Projektet är minst tre år försenat och kostnaderna ligger minst 55 procent över budget. Nyligen gick det så långt att franska Areva, världens ledande reaktorkonstruktör, hotade med att avbryta bygget om man inte fick mer pengar. Den el som reaktorn eventuellt kommer att producera om några år blir inte billig…

I Finland ökar insikten om kärnkraftens risker. Opinionsundersökningar visar att det folkliga motståndet växer och alltmer tyder på att planerna på att bygga ytterligare reaktorer snart kan förpassas till papperskorgen.

Lägg till detta att uranpriserna har sjunkit kraftigt under senare tid. Förhoppningsvis gör detta att de uranjägare som prospekterar runt om i Sverige lugnar ned sig.

Verkligheten visar allt tydligare att det är förnybar energi och effektivisering som har framtiden för sig samtidigt som kärnkraft och fossilkraft fasas ut. Det är en positiv utveckling som vi bör göra vad vi kan för att påskynda.

Håkan Larsson

Centerpartist på Rödön

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons