Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraft varken trygg eller billig

Saila Quicklund
(M) säger i LT 4 mars att kärnkraften är en energikälla som är miljövänlig, trygg och billig och dessutom har ett starkt stöd hos det svenska folket. Enligt Naturskyddsföreningen är inställningen en annan.

Annons

Deras undersökning visade att bara 13 procent vill satsa på kärnkraft och fossil energi, medan över 70 procent förespråkar förnybara energikällor.

Konsumentverkets kritik och krav på rättelse av energijätten Eons påstående att kärnkraft är koldioxidfri visar att Eon vilseleder konsumenterna om kärnkraftens miljöpåverkan.

Konsumentverket säger angående påståendet om att kärnkraften är koldioxidfri inte stämmer om man tar hänsyn till hela dess livscykel, inklusive uranbrytning, anrikning, transporter och avfallshantering.

Inget land har hittills klarat kärnkraften utan statssubventioner. Den kan inte nämnvärt effektiviseras för att hushålla med uranbränslet, och ju svårtillgängligare uranet blir desto dyrare blir energin från kärnkraftverken. Uranbrytning medför oacceptabla risker för omgivningar och närboenden. Och i Sverige är halterna av uran ytterst låga i fyndigheterna vilket innebär att stora landarealer måste tas i anspråk. Kulturlandskap, bygder och samhällen påverkas starkt därav.

Det minsta som kan begäras av förespråkarna till kärnkraft är att de medger att kärnkraften inte är miljövänlig, resurshushållande och etisk med sin otvivelaktiga koppling till krigsindustrin.

Magnus Nilsson, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons