Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraft inte alls klimatsmart

Kommentar till Lennart Ledins (FP), insändare 11 maj. Påståendet att landskapsmord kommer att begås vid gruvdrift i alunskiffer har relevans.

Annons

Gustav Åkerblom, som representerar CPM sa själv under sitt anförande i debatten att stora arealer måste tas i anspråk för att få ekonomi i uranbrytningen.

De inmutade områdena i södra Storsjöbygden motsvarar tusentals hektar enligt Bergsstaten. Den mest brytvärda delen av alunskiffern ligger dessutom direkt angränsade mot Storsjön. Vid uranbrytning enligt CPM’s modell kommer Oviksbygden att påverkas i stor omfattning och Storsjön är med sin närhet till uranfyndigheterna den enda mottagaren av föroreningar vid brister eller misslyckanden i gruvprocessen.

Ledin påstår att kärnkraften är lika gynnsam som vindkraften ifråga om klimatpåverkan. Enligt Stanford University i USA och tillgängliga analyser kommer man fram till att ny kärnkraft i genomsnitt förorsakar c irk a 150g CO2/kWh, d et v ill s äga 30ggr mer än ny vindkraft.

I jämförelse förorsakar kolkraft ca 800 – 900 g CO2/kWh, således förorsakar kärnkraft 15 – 20 procent av kolkraftens koldioxidutsläpp. Troligen ökar CO2-utsläppen från kärnkraften då gruvor med låg uranhalt, som i Sverige, med sämre utbyte tas i anspråk.

En fråga till Ledin som menar att ev svensk uranbrytnings koppling till framställan av vapen är en skrämselstrategi från mot uranbrytning.

Hur kan man i så fall veta att uranet inte används i vapenindustrin, då svenskt uran isotopanrikas utomlands och kommer att finnas på internationell marknad?

Magnus Nilsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons