Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kärnkraft ingen hållbar energilösning på lång sikt

Att se kärnkraften som lösningen för både sysselsättning och energiförsörjning är långsiktigt fel inriktning. Visst skulle en gruva i exempelvis Oviken ge jobb, visst skulle nya kärnkraftverk ge energi, men det är inte långsiktigt hållbart.

Annons


Centerpartiet ställde sig bakom en energiuppgörelse där fokus är att bygga ett nytt grönt klimatvänligt ben att stå på i energipolitiken. Vi har i dag två ben att luta oss emot, enorma mängder vatten- och kärnkraft är i dag basen för energiförsörjningen. Centerpartiet och Alliansregeringens mål är att bidra till utvecklingen av ett grönt förnyelsebart tredje ben där Jämtlands län har stora förutsättningar att bli vinnare.

För Jämtlands län är det nu viktigt att ta tillvara möjligheterna och haka på tåget, flera initiativ är redan tagna. Verkstadsföretaget Jonsson & Paulsson undersöker möjligheterna att bygga vindkraftstorn, på andra håll skapas lokala konsortier för att bygga vindkraft, i Strömsunds kommun jobbas det med utbildningen av vindkrafttekniker och kommunen har pekats ut av Energimyndigheten till nationell nod för arbetskraftförsörjning samt drift- och underhållsfrågor. Det är bara vindkraften, det finns också mycket att göra med skog och biobränsle samt solenergin som grund. Möjligheterna finns i länet, men någon måste göra jobbet för att säkra en tillväxt i Jämtlands län.

När det kommer till ny kärnkraft visar en rapport från finanskoncernen Citigroup att nybyggnationer av kärnkraft är högriskprojekt. Det är ett risktagande av stora mått i dag att bygga kärnkraftverk på marknadsmässiga grunder. Det finska Olkiluoto, det franska i Flamanville och satsningen i kinesiska SanMen visar att riskerna för flerdubblade kostnader är betydande. I Energi- och klimatöverenskommelsen, som Centerpartiet varit drivande i och undertecknade tillsammans med övriga Allianspartier, är det mycket tydligt formulerat att skattepengar inte skall subventionera kärnkraften.

Det är Centerpartiets vilja att lyckas vara med och bygga ett grönt energisystem i Sverige. Endast genom att bygga ut och utveckla de gröna klimatvänliga energislagen kan vi få ett grönt hållbart energisystem. Förutsättningarna finns och vi ser nu konkreta satsningar från företag. Jämtlands län har nu en unik möjlighet till tillväxt och fler jobb samtidigt som vi kan bidra till ett bättre klimat.

Anders Flanking (C)

Partisekreterare

Carina Zetterström (C)

Distriktsordförande Jämtlands län

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons