Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kampen mot kärnkraft fortsätter

Annons

Det finns en hel del positivt i regeringens energiuppgörelse. För Jämtland är satsningen på vindkraft och annan förnybar energi särskilt viktig. Certifikatsystemet för förnybar elproduktion ska förlängas och vidareutvecklas, ett viktigt besked för de investeringar som är på gång. Även satsningen på att byta bensin och diesel mot alternativa bränslen är glädjande. Här har centerpartiet nått stora framgångar i förhandlingarna.

Vi är däremot fortsatt lika kritiska till kärnkraft. Riskerna är oacceptabla och kärnkraften bör därför fasas ut så snart som möjligt. Vi är och förblir övertygade motståndare till kärnkraft.

Vi står äntligen inför ett stort genombrott för den förnybara energin, byggd på långsiktigt hållbara energikällor som vind, sol och bioenergi. Förhoppningsvis visar det sig att dessa inte bara är miljömässigt bättre utan också tillräckligt ekonomiskt konkurrenskraftiga för att konkurrera ut kärnkraften. Enligt överenskommelsen kommer inte samhället att subventionera kärnkraften med en enda skattekrona, vilket är en viktig signal till kraftbolagen. Det är ändå viktigt att vi noga följer och kritiskt granskar planerna.

För oss i Jämtland är arbetet för att sätta stopp för uranjakten lika viktig som någonsin. Som bekant visar internationella bolag intresse för att leta såväl i fjällen som i Storsjöbygden. Det kommunala vetot finns kvar och är inte ifrågasatt. Skulle i framtiden en ansökan om brytning av uran bli aktuell kommer vi i våra kommuner att använda oss av det oinskränkta kommunala vetot för att sätta stopp för alla sådana planer. Vi arbetar nu för att få till stånd en ändring av minerallagen för att kommunerna ska ges möjlighet att inlägga veto redan mot prospektering. I denna strävan kommer vi att arbeta över kommungränserna. Dagens uranjakt skapar en oacceptabel oro. Vi kommer inte att tveka att använda oss av vårt kommunala veto om brytning av uran skulle aktualiseras.

Eva Hellstrand, c, Undersåker

Kommunalråd i Åre kommun

Karin Stierna, c, Gåxsjö

Kommunalråd i Strömsund

Maria Söderberg, c, Rödön

Kommunalråd i Krokoms kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons