Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jämtland kan leda klimatomställningen

/
  • Miljöpartiet vill satsa på utbyggnad och upprustning av tågtrafiken.  Foto: HEnrik Flygare

I slutet av augusti samlades Miljöpartiet de Grönas lokalavdelningar från de fyra nordligaste länen på vår traditionella Norrlandshelg för att prata ihop oss inför det sista året som är kvar inför valet 2010.

Annons

Den stundande valrörelsen genomsyrade hela helgen och vi känner oss mer redo än någonsin att arbeta för medborgarnas förtroende för att kunna bedriva solidarisk och långsiktig politik i Jämtland, Norrland och Sverige.

I EU-parlamentsvalet i juni gick vi framåt och blev Jämtlands fjärde största parti då vi drev frågan om en Green New Deal. Vi krävde att EU skulle investera storskaligt i en grön omställning av Europa så att det skapas nya jobb och ges möjligheter till en klimatomställning av infrastruktur, teknik och bostäder. Nu har vi ett stort arbete framför oss för att förtjäna förtroendet för gröna reformer även på hemmaplan.

Egentligen är klimatfrågan en av de lättare politiska frågorna. Vi vet vad vi behöver göra, vi vet när det behöver göras och vi vet hur. Utsläppen måste minskas snabbt.

Vi vet också vad som minskar utsläppen. Vi behöver minska användningen av olja och kol, både genom mer förnybar energi och mindre energiförbrukning. Vi behöver åka mer tåg och kollektivtrafik och transportera oss själva och gods mindre med personbilar och lastbilar.

Östersunds kommun har flera gånger fått pris för sitt miljöarbete inom trafikområdet. Nu är det dags att Jämtlands län tar täten också när det gäller arbetet med förnybar energi, minskad energiförbrukning, ökad tågtrafik och nya gröna jobb. Det behövs en jämtländsk ny grön giv.

Miljöpartiet föreslår bland annat ett nytt investeringsstöd för energieffektivisering. Stödet ska öka ju mer energi som sparas, så att det verkligen lönar sig att välja att investera grönt. Vi vill också satsa på utbyggnad och upprustning av tågtrafiken i hela landet. Men Jämtland behöver inte vänta på ett regeringsskifte och statliga reformer. Man kan välja att ta täten själva.

När stora utmaningar ligger framför oss går det att välja mellan två strategier. Antingen avvaktar man om huruvida alla andra också kommer att göra något innan man tar tag i problemen. Eller så går man före och tar täten, visar att det går och blir den första att skörda frukten av omställningen. Det är inte hållbart att skjuta ifrån sig ansvaret på någon annan kommun, något annat län eller något annat land. Allas utsläpp måste minska.

Om Jämtland vill skulle man kunna leda Sverige inom klimatomställningen. Det skulle inte missgynna Jämtland, tvärtom skulle det dra till sig nyfikna län som arbetar med sina klimatproblem som kommer att vilja använda sig av Jämtlands goda exempel. Om Jämtland tar fram de nya gröna lösningarna kommer alla andra att följa efter.

Miljöpartiet går gärna före i arbetet för att alla Sveriges kommuner, län och regioner ska tävla i att leda Sverige i klimatomställningen och att Sverige ska tävla i att leda EU:s arbete. Genom att gå före visar vi vägen.

Agneta Börjesson (MP)

Partisekreterare

Karin Thomasson (MP)

Taleskvinna Jämtlands län

Maria Wetterstrand (MP)

Språkrör och riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons