Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakt ska styras lokalt

/

Annons

I samband med Sveriges förhandlingar inför EU-inträdet, påstod de svenska förhandlarna att ett svenskt medlemskap inte skulle påverka svenskarnas rätt att jaga. Detta var ett tomt löfte som inte överensstämmer med verkligheten.

Två av EU:s lagstiftningar är särskilt problematiska, nämligen Habitat- och Fågeldirektivet. Dessa ska försäkra att en stabil stam av de rovdjur och fågelarter, som bedöms vara sällsynta i Europa, upprätthålls. Problemet är att populationerna av olika arter skiljer sig åt mellan EU-länderna, vilket gör att det är svårt att slå fast vilka arter som ska betraktas som skyddsvärda.

Arter som är sällsynta i EU som helhet, och som därför skyddas av gemensamma EU-lagar, kan vara mycket vanligt förekommande i ett enskilt medlemsland eller på lokal nivå. Att samma EU-regler ska gälla från Kanarieöarna till Karesuando får därmed olyckliga konsekvenser.

Tvärpolitiska Junilistan vill att Sverige ska ha makten över jakten – inte EU. Jaktregler ska utformas av de nationella och lokala myndigheterna, utifrån de varierande lokala förutsättningarna, inte av EU-byråkrater i Bryssel. Det är orimligt att EU ska bestämma över skyddsjakt på arter som skarv och råkor. Därför har jag, i egenskap av vice ordförande i parlamentets jaktintergrupp, varit aktiv i att bl.a. förkasta fällfångstdirektivet, att ändra habitatdirektivet i skarvfrågan, att förbättra för svenska jägare gällande Vapendirektivet och är för närvarande skuggrapportör för Direktivet om handel med sälprodukter.

 Junilistan anser att EU endast ska arbeta med ett begränsat antal frågor, främst gränsöverskridande miljöproblem och att göra det enkelt att handla, resa och studera i Europa. Vi är tvärpolitiska och samlar sympatisörer från såväl höger som vänster.

Hélène Goudin

EU-parlamentariker,

Vice ordförande Junilistan

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons