Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Jakt en nationell fråga

Annons

För att säkerställa vad byråkraterna i Bryssel anser vara en stabil stam av olika djur i Europa finns Habitat- och Fågeldirektivet. Dessvärre verkar man inte i Bryssel ha insett att mängden djur varierar kraftigt mellan EU:s medlemsländer. I vissa länder är en art ovanlig, i andra länder är den vanlig men klåfingriga Brysselbyråkrater vill sätta en standard för hela Europa.

Svenskars rätt att jaga bör inte regleras från Bryssel utan av beslutsfattare i Sverige. Vi hör ständigt svenska politiker från olika partier betona vikten av att föra ner beslut närmare medborgarna och att Bryssel inte bör reglera på detaljnivå. Många gånger är detta bara tomma ord. När det gäller de svenska Europaparlamentarikerna så säger de sig vara emot detaljreglerande när de möter väljare i Sverige och agerar precis tvärtom som beslutsfattare i parlamentet.

Socialdemokraterna är inget undantag. Snarare är socialdemokraterna bland de svenska parlamentariker som varit mest klåfingriga när det gäller detaljregleringar och bland de mest pådrivande när det gäller ökad överstatlighet.

Som kandidat för det alleuropeiska partiet Libertas tillhör jag det parti som troligen kommer att bli överlägset störst i Europaparlamentet efter valet i juni. Libertas kommer att få verkligt inflytande och blir en röst som är svår att ignorera.

Vår politik går ut på just att demokratisera EU och föra ner mer av besluten närmare medborgarna. Vi vill dessutom exportera den svenska offentlighetsprincipen till Europa. I dag vet vi som medborgare väldigt lite om hur Europaparlamentarikerna röstar i de flesta frågor (då oftast röstningsprotokoll saknas) och har liten insyn i hur våra skattepengar spenderas.

När det gäller jakten är detta ett av många exempel på hur EU-samarbetet har gått fel. Inom Libertas är vi positiva till EU och tror att samarbetet kan fungera, men då måste vi fokusera på den fria rörligheten och andra frågor som kräver gränsöverskridande samarbete. Dit hör inte reglering av den svenska jakten.

Henrik Johnsson, Libertas

Andranamn på Libertas Sveriges lista i valet till Europaparlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons