Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investera Sverige ur krisen

Arbetslösheten i landet är rekordhög. Enligt regeringens egna beräkningar kommer den att vara över 9 procent i år och först om fyra år kunna pressas ner till 6,7 procent.

Annons

När den borgerliga regeringen tog över för fyra år sedan var arbetslösheten 6,1 procent. Åtta år med regeringen Reinfeldt skulle i bästa fall leda tillbaka till ruta ett. Det är ett stort misslyckande.

Det behövs ny politik för fler jobb. Socialdemokraterna har tillsammans med Vänsterpartier och Miljöpartiet presenterat ett förslag till hur vi vill bekämpa arbetslösheten. Genom höjda skatter till landets rikaste och höjda miljöskatter, besparingar inom regeringskansliet och andra liknande åtgärder får vi resurser till att skapa nya jobb.

Vi föreslår ett brett program om nya jobb, praktik- och utbildningsplatser. Många av utbildningsinsatserna riktas framför allt till unga. Sverige behöver ett nytt Kunskapslyft från folkhögskola och komvux till högskola. Hela vårt land vinner när vi höjer kompetens och erfarenhet.

Bostadsbristen är på sina ställen stor i dag och därför vill vi bygga bostäder. Vi vill också använda ROT-avdrag för upprustning av slitna bostadsområden och skolor. Det kommer att ge tusentals jobb årligen.

Vi föreslår omfattande investeringar i vår infrastruktur – vägar, järnvägar och bredband. Vi vill rusta upp Inlandsbanan, vars betydelse för godstransporter och turism ökar. Vi vill satsa 50 miljoner till fortsatt utbyggnad av bredband så att invånarna i hela landet har tillgång till bredband med hög kapacitet. Under själva byggtiden leder infrastruktursatsningarna till över tiotusen jobb, men gör också Sverige starkare och mer konkurrenskraftigt.

Det behövs statliga pengar för att stärka turismen. Internationella arrangemang inom vintersport i länet har visat vilka möjlighet till tillväxt det finns inom branschen. Vi vill att staten, i samarbete med kommuner, föreningar och företag, ska ta ett ökat ansvar för att locka besökare till Sverige. Vi avsätter därför 50 miljoner kronor per år för detta ändamål.

Turism är viktig för arbetstillfällen på många mindre orter och därmed för deras framtid. Men det behövs även tillgång till lanthandel och bensinmackar för att det ska vara möjligt att klara vardagen för boende och företag. Vi föreslår därför ett särskilt stöd om 50 miljoner per år för att trygga tillgång till grundläggande kommersiell service i glesbygden.

Bättre villkor för småföretag, inte minst genom sänkt skatt, så att de får råd att anställa personal är ännu ett sätt att skapa jobb. Höjda statsbidrag till kommuner och landsting ger dem möjlighet att öka personaltätheten. Fler händer i vården och omsorgen förbättrar samtidigt välfärden.

De rödgröna partierna visar en ny färdriktning för Sverige. Vårt budskap är tydligt: full sysselsättning och bra välfärd går före stora skattesänkningar.

Berit Andnor, Gunnar Sandberg, Marie Nordén,
Socialdemokratiska riksdagsledamöter

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons