Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investera i utbildning i kristider

Sverige står uppe i den allvarligaste jobbkrisen på länge. Ett effektivt sätt att öka människors möjlighet att få ett jobb och behålla det är att investera i utbildning. Det inser allt fler, då antalet sökande till landets högskolor är rekordstort i vår.

Annons

Till Mittuniversitetet har ansökningarna ökat med 40 procent, som vi kunnat läsa i tidningarna. De som i första hand har sökt sig till Mittuniversitetet har ökat med hela 63 procent, vilket är mycket glädjande.

Tyvärr har den borgerliga regeringen inte underlättat studerandet. Den har skjutit upp reformer den förra s-regeringen initierade, som inrättande av en yrkeshögskola och lärlingsutbildning på gymnasiet. Den har vägrat att satsa på högskolan, tvärtom har 3 000 utbildningsplatser försvunnit.

Varje förändring som regeringen hittills mäktat med har bekostats genom nedskärningar på andra håll i högskolan.

I januari föreslog regeringen att anslagen till Mittuniversitetet ska minskas med nästa tio miljoner kronor.

Under s-regeringarna satsades mycket stora resurser på utbildning. Det kan man märka inte minst här i Östersund. Staden har utvecklats och förändrats med tusentals nya studenter och Mittuniversitetet. Vi vill fortsätta att investera i kunskap och utbildning, eftersom det är den bästa och snabbaste vägen ut ur jobbkrisen. Vi föreslår bland annat:

5 500 fler högskoleplatser i landet, varav minst 100 ska förläggas till Mittuniversitet i Jämtlands län.

400 miljoner per år för att höja kvaliteten på högskolorna, särskilt för de studenter som har litet lärarledd tid på sin utbildning.

Fler praktikplatser, särskilt för de studenter som just tagit ut sin examen. De statliga myndigheterna såsom Tillsynsmyndigheten ska öppnas upp för fler praktikplatser, och ett särskilt riktat statligt stöd ska ges för att garantera att de håller hög kvalitet.

Mot oss står en utbildningsminister som föreslagit att kunskapskraven i gymnasieprogrammen sänks, en högskoleminister som vägrar skjuta till mer pengar till högskolan, och en regering som lägger mer pengar på avdrag för hushållsnära tjänster än vad forskningen på flera av våra universitet kostar varje år.

Vi vill ta ansvar för Sverige. Både de som förlorat jobbet och de som inte fått sitt första jobb ska få bättre möjligheter att utbilda sig. Alla vet att mer utbildning och kunskap minskar risken för arbetslöshet.

Skillnaden mellan oss och regeringen är att vi tar krisen på allvar, och är beredda att investera oss ut ur jobbkrisen. Det måste gå före skattesänkningar till dem som redan har högavlönade jobb.

Marie Nordén, s

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons