Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Investera i en bättre arbetsmiljö

/
  • Enligt debattörerna blir arbetsmiljön allt sämre, vilket märks tydligt inom byggsektorn. Golvläggare är ett exempel på yrkesmän som hanterar tunga saker i sitt arbete, ofta utan tillräckliga hjälpmedel. Foto: Yvonne Åsell/SvD/SCANPIX

Annons

I tidningen Byggnadsarbetaren kunde vi nyligen läsa att antalet dödsfall i arbetet ökade igen år 2010, efter att tidigare år varit på väg ner. Det tyder på en sämre arbetsmiljö och en tillbakagång av systematiskt arbetsmiljöarbete med förebyggande insatser och utbildningar.

Regeringens nedskärningar på Arbetsmiljöverket och Arbetsmarknadsinstitutet börjar visa resultat. Med sämre arbetsmiljö och färre inspektioner ökar olyckorna på arbetsplatserna. Detta leder till långa sjukskrivningar eller till dödsfall i värsta fall.

Det här är helt oacceptabelt, inte minst med tanke på att det samtidigt pratas om att vi kanske är tvungna att höja pensionsåldern för att vi ska kunna finansiera välfärden. Många måste fortsätta att jobba också för att ha råd att leva på pensionen. Det är 2011, då borde vi ha kommit längre.

Ett tydligt exempel på hur arbetsmiljön har förändrats kommer från just Byggnadsarbetaren. Där fanns ett reportage om en golvläggare som lägger 4 000 kvadratmeter golv själv och kämpar med 270 kilo tunga mattrullar. Han använde visserligen en stående limspridare, men var fanns hydraulvagnen för rullarna?

Vi menar att vi måste minska förslitningsskador och förtidspensioneringar på arbetsplatserna, utan att tala om att dö av jobbet. Det är nödvändigt för att alla ska klara att arbeta fram till pensionen. Det är inte bara inom byggbranschen, utan också i många andra yrken som allt för många inte når nuvarande pensionsålder. Vi behöver därför ställa högre krav på arbetsmiljön samt på kontroller och uppföljningar av arbetsmiljöarbetet. Även attityder till arbetsmiljöarbetet behöver förändras på arbetsplatser.

Ackordsarbete är en annan bov i arbetsmiljödramat. Det ökar hetsen så att arbetare inte tar tid på sig att använda olika skyddsutrustningar. Att ackord driver upp lönen, är en kortvarig lycka, om man bara under några få år skaffar sig bestående skador på kroppen. För att vi ska orka jobba tills vi blir pensionärer, borde det finnas ett annat belöningssystem som kan påverka lönen, men där arbetsmiljön står mer i fokus.

Dålig arbetsmiljö leder till lidande för den enskilde och till stora kostnader för samhället. Det vore klokare att investera i bra arbetsmiljö i stället för att se till kortsiktiga besparingar i statskassan.

Östen Jonasson

F.d. golvläggare

Gunnar Sandberg (S)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons