Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inrätta en social haveri-kommission

När flygplan störtar, tåg kolliderar och skepp sjunker tillsätts regelmässigt haverikommissioner som samlar de främsta av de främsta att utreda orsakerna till olyckan.

Annons

Allt för att lära sig undvika katastrofer i framtiden.

När våra gemensamt uppbyggda välfärdssystem gradvis krackelerar och på många fronter till och med raseras råder aningslöshet, nonchalans och arrogans bland ansvariga politiker.

När inte ens det räcker för att hålla sig skadefri beskylls verkställarna (tjänstemännen) för inkompetens.

Det är länge sedan, om ens någonsin, vi sett så många hariga ministrar ivrigt skylla ifrån sig när konsekvenserna av deras egna beslut blir tydliga.

Fram till nu har man fått glänsa i skenet från dem som har jobb på bekostnad av de mera fadda, osynliga och obestämbara som levt på bidrag istället för att göra rätt för sig. Det vill säga de sjukskrivna, arbetslösa och inte minst pensionärerna är de som betalat skattesänkningarna. Mantrat Arbetslinjen som blivit nuvarande regerings signum väcker stundtals associationer till Arbeit macht frei från en helt annan tid.

Alla de vittnen som trätt fram i såväl lokalpress som riksmedia måste tas på allvar. Alla de som inte vet hur de kommer att klara vardagen efter nyår och alla de som per definition kommer att ge utanförskapet ett verkligt ansikte av kött och blod förtjänar att något mera handfast görs. Något som till äventyrs skulle kunna få ministrarna i kanslihuset att förstå konsekvenserna av vad de gjort, vad de gör och vad de planerar att göra innan september 2010.

Mitt förslag är att, precis som vid flygplansolyckor, inrätta en haverikommission men med uppdraget att analysera den pågående nedrustningen av välfärden.

Samla de främsta forskarna i väl-färdsfrågor och ge dem uppraget att analysera den borgerliga politikens effekter på samhällsekonomin nationellt, regionalt och lokalt. Låt forskarna titta på konsekvenserna för olika samhällsgrupper och be dem djupborra i individuella människoöden för att illustrera effekterna av en inhuman och, i verklig mening, nedbrytande politik för alla dem som inte jobbar.

Låt slutligen forskarna definiera vilka som gynnats och gynnats mest av den politik som förts under borgerlig regim.

Peter Frost, Strömsund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons