Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen uranbrytning i Jämtland

Annons

Det finns en oro i vårt land för uranbrytning, inte minst här i Jämtland. Jag förstår den oron och därför är det bra diskussion och debatt. Som ansvarig för gruvbrytning i regeringen vill jag tydliggöra och förklara hur jag och regeringen ser på frågan.
Sverige har i dag en tuff och noggrann lagstiftning för uranbrytning och hantering av uran. Det är bra och så ska det fortsätta att vara. Det är också en av anledningarna till att det inte finns en enda plats i Sverige där vi bryter uran. Däremot tycks det finnas personer och partier som vill skrämmas med att regeringen skulle öppna för uranbrytning mot folks vilja, inget kan vara mer felaktigt.
Jag vill vara väldigt tydlig. Det pågår inga diskussioner i regeringen om förändringar i minerallagen och det finns heller inga planer på att lyfta upp frågan för diskussion.
Den nuvarande lagstiftningen ger lokalbefolkning och beslutsfattare ett starkt inflytande i och med att kommunerna har vetorätt. Vill inte lokalbefolkningen ha uranbrytning blir det ingen. Det kommunala vetot i kombination med starka miljökrav är bärande i lagen och en självklarhet när vi har med verksamhet som gör stora ingrepp på den lokala miljön att göra.
Samtidigt får jag signaler, inte minst från Jämtland att en del av de bolag som prospekterar efter uran och andra mineraler skrämmer folk med att lagen ska ändras. Det är inte acceptabelt att fara med osanningar. Lokalbefolkningens vilja och åsikter ska alltid respekteras och den nuvarande lagstiftningen gäller.
För mig och Centerpatiet är inte kärnkraft en långsiktig energikälla. Enligt den överenskommelse som Allians för Sverige har gjort om energipolitiken ska vi kraftigt öka den förnybara energin och minska vårt beroende av kärnkraft. Det bästa sättet att få slut på oron om uranbrytning är att rösta på Centerpartiet i nästa val. Ett starkare Centerparti är garanten för lokalt självbestämmande, tuff lagstiftning mot brytning av uran och för mer förnybar och miljövänlig energi.

Maud Olofsson (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons