Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ingen törs säga sanningen om Israel

Annons

När den nyligen avlidne tyske presidenten Johannes Rau bereddes tillfälle att prata inför det israeliska parlamentet bad han det judiska folket ödmjukt om ursäkt för Hitlers och det tyska folkets illdåd mot judarna under andra världskriget.

Är det någon som tror att de israeliska makthavarna skulle göra likadant efter över 60 års ockupation och förnedring av det palestinska folket?

Palestina var fram till 1948 ett brittiskt protektorat. En kombination av omvärldens dåliga samvete, lång tids judisk, sionistisk terrorism och lobbying och ett samarbete mellan Förenta nationerna och kolonialmakter som Storbritannien omvandlades Palestina till Israel.

Med tiden som har gått har förvanskningen av historieskrivningen nått enastående höjder. Opportunismen i debatten har bland annat sedan lång tid givit resultatet att man har att göra med lika goda kålsupare i konflikten, att exempelvis Hamas är terrorister, att ingenting går att förstå, att rättviseproblemet blir ett humanitärt spörsmål varje gång det israeliska våldet tar sig än groteskare former.

Plusladdade ord som” offensiv ”från idrottens värld används och trummas in från de etablerade medierna. Ingen vågar ifrågasätta legitimiteten i den israeliska statsbildningen för sextio år sedan. Israel är ju grundat på icke-erkännandet av både det palestinska folket och dess land. Rädslan för att framstå som antisemit gör att ingen etablerad politisk makthavare längre vågar gå tillbaka i historien.

Är det någon som på allvar tror att den grundläggande omoralen i själva tillblivelsen av staten Israel går att gömma, glömma eller förneka? Är det någon som på allvar tror att någon av oss skulle erkänna förtryckare vars tår man dagligen tvingas slicka för att ens kunna existera?

Vems rätt till vems land borde vara diskussionsämnet. Är det någon som på fullaste allvar tror att det rådande hyckleriet i ett längre perspektiv ens gynnar det judiska folket?

Startpunkten måste vara att gå till botten med de historiska illgärningarna som det palestinska folket utsatts för och som ännu efter sextio år är deras vardag. Det är väl heller ingen som på allvar tror det skulle var möjligt.

I boken ”Ett annat Israel ” av den judiska författarinnan Susan Nathan jämförs Israel med Sydafrika under apartheidregimen.

Efter att ha orkat läsa igenom denna fruktansvärda bok blir känslan att detta snarare är under – än överord.

Bernt Andersson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons