Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inför ROT-avdrag även för hyreshus

Det nya ROT-avdraget är populärt. Det gör det billigare för ägare till villor, fritidshus och bostadsrätter att renovera. Samtidigt som det gör det mindre intressant att anlita hantverkare ”svart”.

Annons

Det är förvånande att regeringen har valt att inte inkludera hyreshus i sin ROT-satsning. ROT-avdraget borde omfatta alla typer av bostäder för att nå de effekter man eftersträvar. Varför villkoren ska vara olika för olika boendeformer har vi svårt att förstå.

En satsning på hyresrätten ger stora samhällsvinster. Det skulle underlätta för alla fastighetsägare som kontinuerligt underhåller sitt fastighetsbestånd.

Det finns i dag, inte minst i många av länets kommunala bostadsbolag – stora underhållsbehov. Den skulle till exempel leda till mer av samhällsnyttiga energieffektiviseringar i flerbostadshus och till att fler skulle kunna få jobb i byggbranschen. Säkert bra nu när byggkonjunkturen viker efter byggboomen i Åre med mera. 

Detta ger verkligen skäl för regeringen att ta sig en funderare på hur man ska stimulera bostadsbyggandet och skapa en fungerande bostadsmarknad.

Fastighetsägarna anser att riksdagen snarast bör besluta:

Att ett ROT-avdrag omfattar även ägare till hyreshus, med tyngdpunkt på energieffektiviseringsåtgärder.

Att se över den höga skattebelastningen på hyresbostäder i förhållande till andra bostäder.

Att skapa möjligheter för en hyressättning som gör det lönsamt att bygga nya hyresbostäder.

Att kommunala bostadsföretag ska drivas affärsmässigt utan kommunala stöd, som snedvrider konkurrensen och att deras hyresnormerande roll tas bort.

Dessa åtgärder skulle få stora effekter på sysselsättningen, bostadsbyggandet och ge en bättre fungerande hyresmarknad. Gör något nu innan ekonomin och bostadsbristen blir ännu värre.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons