Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ihopslagna kommuner – en chans för länet

Vi måste hejda den negativa befolkningsutvecklingen i länet vi måste kämpa mot arbetslösheten och den obefintliga framtidstron.

Annons

Färska rapporter visar att befolkningen fortsätter att minska.

Statens jobbcoacher uppmanar ungdomar att flytta, deras uppdrag är inte att rädda glesbygden utan att förse människor med arbete,

Vi måste ställa oss frågan om vi är nöjda med att vägpengar uteblir, att våra statliga tjänstemän uppmanar våra ungdomar att flytta istället för att uppmana staten att lägga kraft på att skapa arbeten i länet. Att skatteutjämningssystemet blir mindre och mindre värt i glesbygdskommunerna och att den kommunala servicen riskerar utarmning något som leder till ytterliggare minskad befolkning.

Det finns ljusglimtar. Kommunernas skatteintäkter blir större än vad som befarats, staten har lovat mer pengar till kommuner för att inte personal inom skola vård och omsorg ska behövas sägas upp. Frågan här är om vi ska använda ljusglimtarna som en möjlighet att fortsätta stoppa huvudet i sanden och blunda för våra problem och slippa se den obehagliga sanningen i vitögat. Det vore nog kortsiktigt den bekvämaste lösningen.

Länet har många grupper som kämpar för att vända utvecklingen alla kommuner sitter på kammaren och försöker komma på ett sätt att locka invånare innanför kommungränsen.

Med facit i hand kan vi konstatera att kampen misslyckats kapitalt de sista tjugo åren och att vi inte har råd att misslyckas ytterliggare tjugo år.

Det är dags att arbeta enat mot den fara som en minskad befolkning innebär detta samarbetet måste innefatta länsstyrelsen kommun- erna och företagare.

Jämtlands län behöver resten av Sverige för att överleva men Sverige behöver också Jämtland vi behöver inte och ska inte stå med mössan i hand och tigga om allmosor.

Jämtland är inte dåligt vi är bara dåliga på att kräva vår rätt.

Länet lockar massor av turister producerar mängder av elström har outnyttjade naturresurser och vårt skogsbruk bidrar med massor av pengar till landet.

Länsstyrelsen måste aktivt arbeta mot regeringen för att förbättra våra villkor för överlevnad.

Länet har låga hyror och låga löner ett effektivt sätt att utnyttja skattepengarna vore att lägga fler statliga jobb i länet.

Kommunerna måste effektivisera både den politiska men framförallt den administrativa delen av kommunens arbete detta för att så stor del som möjligt av skattepengarna ska nå ut i verksamhetsområdena. En utredning av vad en kommunsammanslagning skulle innebära måste genomföras, statliga pengar finns till ändamålet.

Företagarna måste ges uppmärksamhet och förutsättningar att starta verksamhet bedriva verksamhet och att växa utan företagarna kommer kampen att misslyckas.

Invånarna måste kräva av våra beslutsfattare att man tar upp länets problem högst upp på dagordningen och att man är beredd att tänka i nya banor för att vända utvecklingen.

Det håller inte längre med avundsjuka mellan byar kommundelar och hela kommuner.

Jag kräver att kommunstyrelser och kommunfullmäktige i samtliga åtta kommuner i länet diskuterar frågan om samarbete. Dessutom måste kommunerna sätta ett oerhört tryck på länsstyrelsen och regeringen om hjälp med satsningar som leder till fler arbeten i länet. Detta tryck ska sättas gemensamt och inte var kommun för sig själv.

Jag kommer att behöva hjälp från invånare i samtliga kommuner i länet med att lämna in medborgarförslag där vi föreslår att en utredning om kommunsammanslagning ska genomföras. Utredningen ska visa på för och nackdelar med en storkommun.

Utredningen ska ligga till grund för en folkomröstning där invånarna ska få säga sitt i ämnet.

Håkan Olofsson

Gällö

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons