Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur finansierar Juholt sina löften?

Annons

Statistiska centralbyråns nya statistik visar att ytterligare 28 000 unga mellan 18-24 gick till jobbet i juni i år jämfört med juni förra året. Det innebär en ökning med 4,9 procent. De nya siffrorna är ett tydligt tecken på att regeringens insatser mot ungdomsarbetslöshet fungerar.

Att det är jobben som nu står högst på agendan visade statsminister Fredrik Reinfeldt med all önskvärd tydlighet när han besökte Östersund och Wellnesskliniken i förrgår. Frisöryrket lockar många unga människor och det är mot denna grupp som regeringen valt att rikta många av sina satsningar.  

Till exempel har vi halverat arbetsgivaravgiften för unga under 26 år, infört lärlingsutbildningar och nystartsjobb – där anställningen är subventionerad för företag som anställer människor som har varit arbetslösa under lång tid. Regeringen har dessutom genomfört en historisk satsning på att höja kvalitén i skolan.

Många steg har redan tagits men vi kan göra mer. I helgen lämnade Fredrik Reinfeldt ett mycket positivt besked till Sveriges unga. Trots ekonomisk oro i världen prioriterar alliansregeringen sänkt restaurangmoms från årsskiftet. Väldigt många unga får sitt första jobb inom restaurangbranschen. Sänkta kostnader där innebär fler arbetstillfällen.

För mig känns det tryggt med en regering som satsar på fler jobb och samtidigt driver en politik präglad av ansvar och återhållsamhet. Det är osäkert hur länge den ekonomiska krisen kommer att vara och hur den kommer att påverka Sverige. Alternativet i svensk politik framstår därför som alltmer orimligt – en Håkan Juholt som lovar allt till alla och som vill ”satsa Sverige ur krisen”. Fler bostäder, utbyggd tunnelbana och minskat skattegap mellan pensionärer och vanliga löntagare. Hur allt detta ska finansieras kan han emellertid inte ge några besked om.

Det är i unga år vi formar mycket av våra framtida liv. Att Sverige driver en politik som ger unga människor möjlighet till arbete och egen försörjning är därför centralt. Målsättningen är glasklar. Sverige ska ha en arbetsmarknad som står öppen för alla och där vägarna till jobb är många. Det gör att vi kan möta den finansiella oron från en stark position.

Saila Quicklund (M)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons