Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hur blir det med våra varma bassängbad?

Annons

Landstingsfullmäktige tog i juni 2008 ett beslut att avskaffa de så kallade träningskorten som drygt 100 patienter innehar på Remonthagen, Solliden. Beslutet gäller från 1 januari 2009.

Träningskorten är en gammal kvarleva från den tid Reumatikerförbundet drev sjukhuset. Landstinget menar att ifrågavarande verksamhet befinner sig i ett gränsland mellan privat och offentlig vård. Därmed skulle vi kunna slussas ut till privata aktörer på marknaden.

Beslutet innebär sådana konsekvenser som ingen av oss har kunnat förutse och verkställs beslutet kan vissa kanske mista träningsmöjligheten i bassäng.

Vi som skriver detta brev omfattas av sjukdomen Ankolyserande Spondylit (Bechterews sjukdom).

För närvarande tränar tre grupper i bassäng på dagtid med ledare, totalt ca 25 personer. Vi ställer nedan ett antal frågor och påståenden:

Alla i ovan nämnda tre grupper har sjukdomen Ankolyserande Spondylit (Bechterews sjukdom), en kronisk reumatisk sjukdom.

En förutsättning för oss är en uppvärmd bassäng (minst 34 grader). Vilken privat aktör har en varmvattenbassäng?

De som har träningskort i dag och eventuellt kan behandlas av en privat aktör, skall detta då finansieras av brukarna?

Har landstingsfullmäktige förstått innebörden av beslutet? Varför har man inte gjort en konsekvensbeskrivning?

Beslut togs i juni 2008 och de praktiska konsekvenserna delgavs först i november.

Om de med träningskort inte kan fortsätta som idag måste remiss införskaffas av var och en vilket innebär tidsåtgång både för oss som sjukhuset och den eventuella fortsatta träningen kanske inte längre kan ske i grupp vilket är till nackdel för alla parter.

Reumatikerföreningen Östersund bedriver badverksamhet vid Remonthagen för sina medlemmar. Landstinget har nu hänvisat till de tider patientföreningen har på sjukhuset. Detta förutsätter medlemskap i föreningen.

Avslutningsvis ser vi med stor oro på Uittos uttalande angående eventuella påtryckningar från de privata näringsidkare som driver likartad verksamhet.

Utifrån detta kan man därför fråga sig, vems ärende går Landstingsrådet? Slutligen vill vi självklart även framgent få träna i bassäng på Remonthagen med rehabassistent/sjukgymnast och omfattas av högkostnadsskyddet.

Rolf G. Swedbergh, 

Sune Gärdlund, 

Anne-Marie Mähler,

Leif Zetterström,

Leif Avén,

Mats Didriksson,

Tove Totland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons