Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hjälp turismen i länet växa

Annons

I Jämtlands län är turismen en basnäring. Den omsätter över tre miljarder kronor och sysselsätter direkt och indirekt tusentals länsbor. Det finns enorma möjligheter att utveckla näringen vidare och på så sätt skapa nya arbetstillfällen.

Det klarar inte länets turistföretagare ensamma, utan de behöver hjälp av staten. Det handlar om goda flyg- och tågförbindelser så att det är enkelt att komma hit. Men det behövs också pengar till upprustning av de mindre vägarna så att man kan ta sig fram till fiskesjöar och andra besöksmål hela året om.

Turisterna och företagarna är beroende av fungerande mobiler och ett bredbandsnät med hög kapacitet. Det måste finnas möjlighet till kontanthantering och tillgång till bensinmackar, lanthandel och annan nödvändig basservice. Kontakt med olika statliga myndigheter som arbetsförmedlingen och skattemyndigheten är viktiga för både boende och företagare.

På Socialdemokraternas nyss avslutade kongress lyftes besöksnäringen upp som en av viktiga branscher för framtida jobb. För att lyckas med detta krävs det en medveten och offensiv politik, vilket kräver ett strategiskt branschprogram.

Vi vill genom starkare marknadsföring locka fler stora evenemang till Sverige, utveckla besöksnäringen och öka resandeströmmarna till vårt land. För att möta behoven krävs det utbildning av exempelvis turistguider, instruktörer och kockar. Vi vill profilera Sverige som ett grönt resealternativ, där besöken resulterar i minsta möjliga slitage och annan påverkan på vår miljö.

Tillväxten inom turismen förutsätter att fler personer vågar starta eget. Det ska vara lätt för entreprenörer att anställa, att växa och att administrera samtidigt som det måste finnas en ekonomisk trygghet för den som blir sjuk eller för den som vill vara föräldraledig.

Vi vill utveckla arbetslivet så att det också tar vara på drivkraften hos småföretagare.

Länets turistföretagare har många tankar om hur verksamheten kan utvecklas. Jag har träffat några av dem och kommer att besöka många fler under den närmaste tiden för att höra efter på vilket sätt vi politiker kan underlätta deras arbete att skapa nya jobb i länet.

I dag halkar Sverige efter övriga Europa, tillväxten sjunker snabbare och arbetslöshet ökar fortare. Ungdomsarbetslösheten är bland den högsta i EU. Regeringens passivitet har förvärrat situationen. Här i Jämtlands län lägger regeringen ned den ena statliga verksamheten efter den andra. Så här kan vi inte ha det.

Socialdemokraterna sätter jobben först. Vi vill rusta upp Sverige nu så att vi är beredda när konjunkturen vänder. På så sätt kan vi bygga ett möjligheternas land tillsammans.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons