Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemvärnet ska spela en allt viktigare roll

Annons

Regeringen vill utveckla hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna. Vi vill öka antalet aktiva och kommer stegvis att tillföra bättre utbildning och utrustning.

Hemvärnet är en kvalificerad och modern del av Sveriges insatsförsvar. Hemvärnet bevakar, skyddar, ytövervakar och stödjer dessutom det civila samhället. Bevakningen av viktiga skyddsobjekt är en huvuduppgift.

Förankringen i det civila samhället är stark. När försvaret kallas in för att bekämpa skogsbränder, översvämningar eller delta i skallgång efter försvunna personer är det ofta hemvärnssoldaterna som gör jobbet. Deras lokalkännedom är en betydande fördel.

Hemvärnet har kort beredskapstid och kan rycka ut till samhällets värn med i stort sett omedelbar verkan. Ett behov som ofta uppstår när en kris eller katastrof inträffar. Med regeringens försvarsproposition ökar hela försvarets förmåga att göra insats här och nu. Hela insatsorganisationen – inklusive hemvärnet – kommer att vara i princip omedelbart tillgängligt.  

Hemvärnets starka civila förankring bekräftas i en Sifo-undersökning som presenterades i mars i år. Mer än 9 av 10 av de intervjuade har hört talas om Hemvärnet, varav 70 procent är positivt inställda.

Mer än var tredje person har redan nu hört talas om de nationella skyddsstyrkorna och nästan hälften vet att de kommer att vara en del av Försvarsmakten och Hemvärnet. Av dessa är drygt hälften positivt inställda.

I dag är det knappt 13 000 av de 30 000 i Hemvärnet som är så aktiva att de uppfyller sina kontrakt. Regeringen vill öka detta till 22 000 och samtidigt stärka såväl utbildning som utrustning.

Målsättningen är att ungefär 17 000 av dem kommer att utgöra de kvalificerade nationella skyddsstyrkorna, som kommer att kunna användas som förband också i freds tid för att exempelvis stödja det lokala samhället. Det är en ökad satsning på hemvärnet och den inhemska försvarsförmågan.

Vid stormen Gudrun och vid oljeutsläpp i Öresund och Östersjön har hemvärnets insatser varit både viktiga och uppskattade. Klimatförändringarnas ökade risker för bl.a. översvämningar och stormar kommer att ställa högre krav på samhällets krisberedskap. Här kommer hemvärnets med de nationella skyddsstyrkornas roll att växa i betydelse.

Det traditionella hemvärnet ska fortsätta att verka som frivilligt stöd till samhället i fredstid och komplement till de nationella skyddsstyrkorna i krigstid. Lokaliseringen fortsätter att vara regional och den ökade användbarheten och rörligheten gör att förbanden kan användas i hela landet om så skulle krävas.

I det nya försvaret kommer hemvärnet och de nationella skyddsstyrkorna att utgöra en viktig och uppskattad del av insatsorganisationen.

Sten Tolgfors, m

Försvarsminister

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons