Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hemmablindhet är ett hot mot små samhällen

Annons

Järpens identitet som centralort fungerar inte längre som tillräckligt skäl att politiskt värna om sådant som vi tagit för självklarheter i byn.

Det har vi under flera år egentligen kunnat konstatera, och nu kommer bevisen på löpande band att så verkligen är fallet. Och när man nu gärna lyfter fram att Åre även gått om Järpen i befolkningsantal så kan jag tycka att det kanske börjar bli dags att inse faktumet att Järpenborna snarast och med stor kraft bör söka en ny och bättre identitet än att bara vara en centralort.

För hur attraktionsmässigt är det egentligen att enbart kunna säga att man är en centralort? Speciellt som vi har så fantastiskt mycket andra bra saker i byn som vi hellre kan profilera oss med. Och som heller inte blir så beroende av huruvida politikernas idéer och utspel har lust att se ut för tillfället och i syften som inte gagnar oss bybor alls.

Både sport, kultur och natur är sådana starka attraktioner som med lite slutlig finish och samverkan i arbetet skulle kunna bli så starka attraktioner att vi skulle få ökad inflyttning, företagande och föreningsaktivitet.

Utifrån byns förutsättningar med tillgång till vattenflödena och Liten, alla de stigar och leder som slingrar sig i skog och mark runt byn samt tillgängligheten med flyg både i öst och väst och tåget inpå knuten, så skulle Järpen utan problem minst kunna ha en professionell och fullbokad logianläggning och ett stort aktivitetsföretag med inriktning på natur och kulturupplevelser som utan problem skulle kunna ha 5-10 anställda.

Vi tror att Järpen inte duger som besöksmål, men i mitt arbete som internationell rådgivare i naturturism kan jag berätta att vår egen hemmablindhet är vårt största hot. Natur/kulturturismföretag sätter dessutom en by som Järpen på kartan som besöksmål och skapar profil och image med förtecken som just nu är trendiga och stor efterfrågan på.

Att tillika profilera Järpen som en fantastisk boplats för sport- och fritidsintresserade människor är en given succé.

Här har du nära till alla vackra fjällmiljöer i alla vädersträck tillika fantastiska anläggningar som du kan nyttja till vardags.

Och om vi bara kunde få till en riktigt bra bygemenskap innehållande kreativ syn på livet och en stark målbild av att vi ska må bra och ha kul i vår by, då vore det inte något problem att få Järpens äkta och riktiga värden att blomma ut och skapa den attraktionen byn är värd. Att lämna detta ansvar till politikerna är som att sätta vargen att vakta fåren.

Men att själva sätta igång och ta det ansvaret och sluta gnälla och istället skapa en riktigt bra och kreativ strategi med tillhörande uthållighet i arbetet, det är för mig enda alternativet till den nedåtgående spiral Järpen verkligen har hamnat i. Kraften finns, det vet jag. Och envisheten lika så.

Samordning av denna kraft och gemensamma målbilder är vägen från död till sprudlande liv. Föreningarna och företagen i byn är de rätta trupperna att placera ut i frontlinjen för utvecklingsarbetet.

Så vad säger ni Järpenbor: ska vi resa oss och börja gå själva dit vi vill, eller ska vi fortsätta lägga våra liv i politikernas svaga och ointresserade händer.

Jag är redo, är ni?

Maria Kjellström

Järpenbo som tror på Järpens

egen kraft oavsett om byn är centralort eller ej

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons