Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hela Sverige kan inte leva

Annons

Nu tar strukturomvandlingen nya steg. Lågkostnadsländer som Kina och Indien m fl har under åren utvecklat egna innovationer, varumärken och företag som i nästa högkonjunktur kommer att utsätta företag i den gamla världen för stark konkurrens. Det är i lågkonjunkturen vi lägger grunden till nästa högkonjunktur. Det är därför hög tid för Sverige att rusta sig för ökad konkurrenskraft. Särskilt viktigt är det för Norrlandslänen, som utöver den globala konkurrensen också har egna utmaningar i form av en krympande befolkning, kompetensflykt till storstadsregionerna och svårigheter att engagera riskkapital. Här är 5 recept för hela Sverige, men med särskild tonvikt på Norrland.

Den svenska hemmamarknaden är för liten för att ge sysselsättning åt hela Sverige. Ska vi öka sysselsättning och minska utanförskap är det viktigt att de små och medelstora företagen söker nya marknader. Det är i de framväxande ekonomierna i Asien, Östeuropa och Latinamerika som konsumtionen växer och där behovet av insatsvaror och miljöteknik är som störst.

Det blir allt viktigare att producera sådant som ligger snäppet före konkurrenterna. Det är det (och inte kopiorna) som ger vinst och det är det som ger Sverige ett förädlingsvärde som ska räcka till konsumtion, investeringar och välfärd. Små och medelstora företag måste vara beredda att ta steget upp för universitetstrappan och ställa krav på kunskaper som kan öka den egna konkurrenskraften. Högskolor och forskningsinstitut måste i sin tur öppna dialogen med företagen om nya material, nya energiformer, nya IT-lösningar, nya biotekniska rön men också nya metoder för marknadsföring, logistik och företagsorganisation.

Små och medelstora företag har ofta otillräckliga kunskaper om hur man säljer till nya utländska marknader . De har också höga utvecklingskostnader för innovationer. De tjänar därför på att samverka med varandra. I det norrländska klustret Indexator samarbetar företagen med externa utvecklingspartners, t ex forskningsinstitut, universitet och större företag och exporterar till betydligt större marknader än de skulle ha gjort var för sig. Åre är ett annat exempel, där konkurrerande hotell, skidliftar, åkerier och hundslädar samverkade kring en gemensam bokningscentral och skapade ett varumärke med global räckvidd.

Många orter har smärtsamt fått uppleva vad som händer då ett större företag läggs ned eller flyttas från orten. I en globaliserad värld behöver företag samverka med varandra, med akademin och med politiken i specialiserade innovationssystem, där också underleverantörer, konsulter, forskningsinstitut ingår. Innovationssystem med flera rötter i myllan ökar chanserna till överlevnad.

I den globala konkurrensen är det snarare regioner än länder som tävlar med varandra. Fordonsregionen Västra Götaland mot Rüsselsheim och Turin, finansregionen Stockholm mot Frankfurt och London och kanske så småningom St Peterburg. I denna kontext vidgas politikens uppgifter från skola, vård och omsorg till ett helhetsansvar för regionens kompetensförsörjning. Regionpolitiken måste leverera långsiktig utbildning i regionens kompetenser, säkra tillgången på arbetskraft genom pendling inom regionen och att bedriva en arbetsmarknadspolitik som ständigt matchar företagens och invånarnas behov. Politiken måste också tillhandahålla ett näringsklimat som tillgodoser företagens behov av smidig handläggning, närhet till regionens kunskapsresurser (t ex högskolan) och behovet av en fungerande finansiell infrastruktur.

Om Norrland ska ha en chans måste vi på allvar överge den så länge förhärskande doktrinen ”Hela Sverige ska leva. Vi måste satsa på de innovationer och de orter som har en chans att klara den allt hårdare globala konkurrensen. Gamla orter behöver avvecklas med en human inställning till de äldre som lever kvar, men på sikt måste vi inse att många orter kommer att gå samma öde till mötes som Birka en gång gjorde.

Jan Edling

Analytiker Vinnova, fd LO-utredare

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons