Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Handfallen inför krisen

Varslen står som spön i backen och jobbkrisen är ett faktum. I Jämtland varslades 220 personer om uppsägning i oktober. På måndag träffar jag varslade anställda på Solectron i Östersund och möter personalen på Norrskog Wood Products i Krokom.

Annons
Vi socialdemokrater föreslår ett brett stimulanspaket för att undvika en djup och långdragen lågkonjunktur och istället investera i jobb, framtidstro och välfärd. Svenska löntagare och företag ska vara med konkurrenskraftiga och kunna nå ännu större framgångar när konjunkturen vänder.
Vi vill investera i kraftfulla satsningar på utbildning och företagande, på besöksnäring och på energiomställning. Tillsammans med industrin vill vi utforma gemensamma forskningssatsningar och branschprogram. Vi föreslår också ett brett entreprenörsprogram för fler jobb och åtgärder för att småföretag ska kunna anställa och växa.
För att uppmuntra att nödvändiga byggnadsarbeten av småhus och lägenheter sker nu under lågkonjunkturen vill vi införa ett nytt ROT-avdrag, från den 1 januari 2009 och till och med den 31 december 2009. ROT-avdraget ska ge 30 procent i avdrag för arbetskostnader vid inköp av byggtjänster, upp till cirka 10 000 kronor per småhus, cirka 5 000 kronor per lägenhet och cirka 20 000 kronor per hyreshus. Byggtjänster som leder till energieffektiviseringar ska särskilt uppmuntras. Så skapas nya jobb, tillväxt och utveckling, i östersund och på andra orter runt om i Sverige.
Vi vill rikta ett Spetskompetenslyft till alla som riskerar att bli arbetslösa. Yrkesarbetare ska till exempel kunna gå specialistutbildningar. Arbetsförmedlingen ska kunna köpa in utbildningsplatser åt den enskilde och betala ut en del av studiestödet.
En ytterligare förutsättning är att utbildningen sker inom ett område där det antingen råder brist på arbetskraft idag eller förväntas göra det i framtiden. Spetskompetenslyftet kan användas av dem som varslats om uppsägning. Vi föreslår 10 000 fler utbildningsplatser 2009, utöver de 20 000 platser som vi föreslog i vår budgetmotion.
När konjunkturen vänder ner är det ofta ungdomar med visstidsanställningar som drabbas först. Regeringens svar på ungdomsarbetslösheten är en jobbgaranti för ungdomar - som vare sig är någon garanti för jobb eller utbildning, tvärtom. Vi vill ge alla de ungdomar som göms undan i regeringens passiva åtgärder möjlighet att pröva på att jobba, få referenser och skaffa sig ett yrke. Vi vill också helt slopa arbetsgivaravgiften för den som anställer en arbetslös ungdom, vilket regeringen säger nej till.
Vi vill utöka satsningen på lärlingsutbildningar så att fler unga får möjlighet att skaffa sig en utbildning i nära kontakt med arbetslivet, vilket gör att vi totalt föreslår 5 000 lärlingsutbildningar 2009 för långtidsarbetslösa ungdomar.
Regeringen står tomhänt utan förslag till åtgärder. Vi står för en starkare arabetslinje som bygger på framtidstro och möjligheter. Sverige behöver en socialdemokratiskt ledd regering som förmår driva en politik för fler jobb och omställning.

Sven-Erik Österberg, s
Gruppledare för socialdemokraterna i riksdagen, ordförande
jobbrådslaget

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons