Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gymnasieföreningarna är odemokratiska

Angående den senaste tidens skriverier, om framförallt östersunds gymnasieföreningar skulle kommunens elevhälsa vilja påpeka några för oss viktiga reflektioner ur ett elevhälsoperspektiv.

Annons

Att vara med i föreningslivet överhuvudtaget gagnar naturligt nog den sociala samvaron samt många gånger den egna utvecklingen som individ. Det finns dock skillnader mellan att av egen kraft och utifrån ett personligt intresse gå med i en förening och att som gymnasieelev bli utvald att tillhöra någon av östersunds gymnasieföreningar, vilket både ungdomar och föräldrar bör vara medvetna om.

När man som elev står i stånd att väljas in i en gymnasieförening kan kamrattrycket vara oerhört påfrestande för den enskilda individen. Det kan innebära att man accepterar att ställa upp på initiationsriter och medlemssammankomster som ibland överskrider de vuxnas vildaste fantasier. Det här kan i värsta fall leda till djupa sår, svåra att läka inom individens egen förmåga.

I de fall det blir sådana följder uppsöker de enskilda individerna ibland någon ur skolornas elevhälsoteam för att få hjälp. Inte alltför sällan ser och hör vi om exempel på både psykiska och fysiska kränkningar som kommit och kan komma att få långtgående konsekvenser. Vi tycker att detta är djupt olyckligt och att det överhuvudtaget inte borde få förekomma i ett väl fungerande samhälle som vårt.

Vi vill betona att föreningarna absolut ska finnas för samvarons skull och för att träna inför vuxenlivets alla sociala åtaganden, uppdrag och samverkansarenor som många kommer att få uppleva i varierande grad.

Tyvärr finns det, liksom för oss vuxna, allt för många föreningar som är både odemokratiska och exkluderande. Därför känns det både viktigt och angeläget att dialogen håller sig nyanserad i framtiden så att föreningarna har möjlighet att ta till sig den kritik som förekommer.

Elevhälsopersonal

Jämtlands Gymnasieförbund Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons