Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Grön EU-politik ger fler jobb

/
  • ”Sex av tio beslut i kommuner och landsting påverkas direkt eller indirekt av ett beslut  i EU”, skriver Bodil Ceballos, mp. Foto: Robert Henriksson/Scanpix

De allra flesta har vid det här laget fått sina röstkort till EU-parlamentsvalet den 7 juni hem i sina brevlådor.

Annons

 För många svenskar känns Bryssel alltför avlägset och vi tänker sällan på hur mycket EU faktiskt påverkar vår vardag. Exempelvis påverkas sex av tio beslut i kommuner och landsting direkt eller indirekt av ett beslut i EU, bland annat när det gäller badvatten och djurhållning. Ett annat exempel är den så kallade Laval-domen som visar tydligt att EU också har inflytande över arbetsrätten och i förlängningen våra löner och arbetsvillkor.

Miljöpartiet menar att samma regler ska gälla för personer som kommer hit från andra länder för att jobba som för svenska företag för att motverka social dumpning.

EU-parlamentet representerar i dag cirka 500 miljoner människor i 27 länder. Det är det enda demokratiska organ i EU som vi medborgare direkt kan påverka genom val. Den 7 juni väljer vi 18 personer som ska representera Sverige. Miljöpartiet ingår i den Gröna Gruppen i EU-parlamentet där vi i dag har 43 gröna ledamöter av EU-parlamentets totalt 785 folkvalda.

De Gröna i Europa samarbetar och driver tillsammans på för en tuffare miljö- och klimatpolitik, konsumentskydd, en human flyktingpolitik och en rättvis värld. Svenska miljöintresserade politiker från andra partier har det mycket svårare att få gehör i sina partigrupper där åsikterna ofta spretar åt många olika håll.

I årets EU-val lanserar miljöpartiet ”the New Green Deal”. Den gröna miljöomställningen av samhället kommer att leda till fler jobb, både i Sverige och i resten av Europa. Det innebär också att vi i Europa måste gå före och med ny grön teknik och nya idéer visa att ett hållbart samhälle är både attraktivt och trevligt att leva i. Det kan exempelvis handla om att EU ska satsa pengar på att bygga ut järnvägsnätet istället för flygplatser och vägar, och att bygga ut sol-, vind- och vågkraft istället för dyr och osäker kärnkraft. Det handlar också om att fasa ut de fossila bränslena, både i EU och i andra länder. Sverige har gjort mycket, men det räcker inte när andra EU-länder bromsar.

I förra valet till EU-parlamentet, 2004, röstade bara 38 procent av svenskarna. Bland unga var valdeltagandet ännu lägre, bara ungefär 25 procent av förstagångsväljarna röstade. I år är gruppen förstagångsväljare större än någonsin. Den som inte utnyttjar sin rösträtt lämnar över makten till någon annan. Så gå och rösta den 7 juni – och när ni röstar hoppas jag att ni överväger en röst på Miljöpartiet.

Bodil Ceballos, mp

Riksdagsledamot och kandidat till EU-parlamentet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons