Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör Yrancampingen drogfri!

Annons

Storsjöyran var en succé med publikrekord och enligt många de bästa artisterna någonsin. Det nya torget blev inofficiellt invigt av presidenten och Lady Gaga och många berusades av festivalyran. Men tyvärr blev många ungdomar också invigda i berusningen av alkohol. Det var visserligen något lugnare i år än ifjol med färre ungdomar under 18 år omhändertagna av socialtjänsten, och mindre stök på campingen med kravet på festivalpass även för camparna.

Men ska vi verkligen vara nöjda så länge någon underårig är full?

I alla andra sammanhang jobbar kommuner, andra myndigheter och organisationer med förebyggande insatser och drogfria arrangemang vid student, skolavslutningar, Valborg och andra högtider. Då är alla överens om att ungdomar och alkohol inte hör ihop. Men vid Storsjöyran (och andra festivaler?) är det som om denna samhällets överenskommelse är bortblåst. Hur kan det komma sig?

Vad är det för fenomen som gör att vuxenvärlden i motsats till lagar och allt förnuft tillåter våra ungdomar att med outtalad självklarhet dricka trots att de är under 18 år? (De som är under 20 får inte dricka på annan plats än krogen där åldersgränsen tillåter det.)

Jag tänker främst på yrancampingen där åldersgränsen är 15 år och de enda regler som finns i förhållande till dryck, är att inga glasflaskor tillåts tas med in.

Med andra ord på festivalcampingen är det fritt fram att under flera dygn bryta mot lagen i form av att:

dricka alkohol fast man inte fyllt 20 år.

langa alkohol till dem som inte fyllt 20 år.

Vad är alternativet? Polisen kan naturligtvis kolla ålder på dem som dricker och förverka alkoholen på plats. Men har de resurser till det? Knappast. Insatsen riktas istället på att se till att ingen far illa och att de som är alltför fulla tas om hand.

Mitt förslag till Storsjöyrans arrangörer är en drogfri camping med åldersgränserna 15–20 år där inga droger, inklusive alkohol, får tas med in.

”Det kommer bara att bli mer drickande, langning och gömmande av alkohol utanför området”, kanske kritiker påstår!

Ok, men då får vi lösa även det. Vi måste våga lyfta frågan om hur många fulla och drogpåverkade ungdomar vi kan acceptera inom ramen för ett arrangemang där kommersiella och ideella intressen samverkar noll, hundra eller tusen?

Inom Östersunds kommun pågår ett arbete med ny policy för det drogförebyggande arbetet. Ett grundläggande syfte är en nollvision för alkohol, tobak och andra droger för alla under 18 år. Även arrangörer av festivaler och andra arrangemang bör dela den synen och bidra med förebyggande insatser så att åtminstone lagen kan följas. Om både ungdomar och vuxna får en sundare inställning till alkohol på köpet, är det en vinst för alla.

Anders Edvinsson

Koordinator drogförebyggande arbete Östersunds kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons