Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör inte möjligheternas län omöjligt

Annons

Välkommen till Jämtland, Fredrik Reinfeldt. Jämtland är ett möjligheternas län. Vi har en fantastisk natur som är en källa till rekreation året runt samtidigt som den ger möjligheter till arbete. Turism och stora event och småskalig livsmedelsproduktion är några exempel på framtidsjobb här i vårt län.

I dag är arbetslösheten stor i Jämtlands län. Långtidsarbetslösa har på ett år ökat med över 80 procent och sökande i olika arbetsmarknadspolitiska program med 114 procent. Det allvarliga är att staten har bidragit till denna dystra situation, trots att ditt parti, Moderaterna gick till val på jobbpolitik.

Nedläggning av Arbetslivsinstitutet och förändringen av Glesbygdsverket, delar av Nutek och ITPS innebar förlorade arbetstillfällen. Till detta kommer flytten av länsrätten och länsstyrelsens sociala tillsyn, nedläggning av Statens institut för kommunikationsanalys och nedläggning av Frösö behandlingshem. Det planerade fängelset kommer inte att byggas och häktet flyttas från Östersund till Härnösand, för att ta några exempel.

De ändrade reglerna för den kommunala skatteutjämningen innebar att Jämtlands län betalar 40 miljoner kronor till främst Stockholms läns landsting. Pengarna skulle ha behövts bättre till vården och omsorgen här. Nu tvingas kommuner och landsting att säga upp folk. Statens stöd till den kommunala vuxenutbildningen har skurits ner. Förutsättningarna för Mittuniversitetets forskning och utveckling försämras.

I stället kunde regeringen ha kunnat använda lågkonjunkturen till att ge människor möjlighet att lära sig nytt, så att de kan ta de nya jobben när det vänder. Man skulle ha kunnat satsa på upprustning av slitna bostadsområden, äldreboenden och skolor.

Man skulle ha kunnat bygga vägar och järnvägar för att underlätta transporterna för länets företagare och göra det enklare för turister att komma hit. Man skulle kunna ta fram en nationell strategi för att få stora event till Sverige. Det är några av förslagen som Socialdemokraterna har föreslagit, men som de borgerliga partierna har röstat nej till i riksdagen.

Regeringen har prioriterat stora skattesänkningar till landets rikaste i stället för jobbskapande åtgärder. Det har dessutom skett med lånade pengar.

Socialdemokraterna vill bygga ett jämlikt Sverige och Jämtland, med stark ekonomi, fler jobb och en möjlighet för alla människor att växa. Tyvärr ställer inte Moderaterna upp på denna politik.

Jens Nilsson (S)

Ordförande för Socialdemokraterna i Jämtlands län

Marie Nordén (S)

Riksdagsledamot

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons