Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gör det lättare att plugga i utlandet

/
  • Ökad studentrörlighet stärker konkurrenskraften, anser dagens debattör.foto: scanpix

Annons

Möjligheterna att studera utomlands är större än någonsin. Tyvärr finns dock fortfarande mycket som hämmar.

I centerpartiets Europapolitik är öppenhet och fri rörlighet honnörsord. För oss är det därför viktigt att underlätta för människor i Europa att på olika sätt dra större nytta av EU-samarbetet.

Studier utomlands gör arbetstagarna mer konkurrenskraftiga på arbetsmarknaden.

Dessutom är det en värdefull personlig erfarenhet att under en längre tid vistas i ett annat land, kommunicera på ett annat språk och leva i en annan kultur. Tyvärr utnyttjar svenska studenter denna möjlighet mindre än studenter i andra europeiska länder.

År 2006–2007 deltog exempelvis bara 0,67 procent av alla svenska studenter i EU:s utbytesprogram Erasmus. Det placerar Sverige på en av bottenplatserna när det gäller andelen utresande Erasmusstudenter.

Visst kan det tyckas underligt att så få svenska ungdomar väljer att studera utomlands.

Generellt är de trots allt både nyfikna på omvärlden och duktiga på språk. Det är knappast ointresse för Europa som är det stora problemet. I stället finns andra hämskor. Exempelvis visar det sig att kunskaperna är begränsade om vilka möjligheter till utlandsstudier som finns.

I en Sifoundersökning från förra året framgick att bara 56 procent av studenterna i Sverige kände till utbytesprogrammet Erasmus.

I centerpartiet anser vi därför att kunskapsspridningen om utbytesprogrammen måste förbättras. Exempelvis vill vi skapa en gemensam EU-portal för utlandsstudier, motsvarande den som finns för arbetsmarknaden, EURES-nätverket.

För att underlätta rörligheten och dra större nytta av den europeiska mångfalden vill vi även införa så kallade joint degrees där ett antal utbildningsanordnare går samman och ger en gemensam utbildning som leder till en gemensam examen.

Detta skulle ge studenterna större valfrihet och bidra till att stärka den internationella dimensionen i utbildningen.

Kanske finns det dessutom anledning att se över studenternas möjligheter att få tillgodoräkna sig studier från andra länder. Eftersom det ofta är svårt att hitta kurser som motsvarar våra egna känner många studenter att de kastar bort en hel termin om de studerar utomlands.

På så vis blir det en stor kostnad både i pengar och tid. Vi vill därför verka för tydligare regler för hur kurser vid utländska universitet ska omräknas till vårt system.

För oss i centerpartiet är det en rimlig målsättning att studenter som läser på program vid högskolor eller universitet under sin utbildningstid ska ha studerat minst tre månader vid ett annat europeiskt lärosäte.

Ökad studentrörlighet stärker konkurrenskraften för såväl individerna som för Europa.

Lena Ek, c

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons