Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Gnosjö kan lära oss integration

/
  • Gnosjö – en föregångarkommun som Östersund kan lära av tycker Jens Nilsson, s.

Annons

Integration av invandrare är en tillväxtfråga. Det handlar om tillväxt och jobb – inte om socialt omhändertagande. Det handlar om samverkan mellan kommunen, näringslivet och det civila samhället.

Gnosjö har utsetts till bästa kommun i landet när det gäller integration och det beror på deras synsätt att näringslivet, andra arbetsgivare och det civila samhällets föreningar är drivkraften i integrationsarbetet. Arbete och bostad är nyckeln till en framgångsrik integration och vi behöver fler invandrare för att klara den framtida konkurrensen och skapa tillväxt och jobb.

Det är väldigt många som vittnar om detta framgångsrika integrationsarbete inte bara Gnosjö. Detta måste få konsekvenser i hur både kommunerna och regeringen agerar. Det finns goda exempel som alla kan lära av och det måste spridas.

Östersunds kommun måste visa att detta är grundsynen i den nya integrationsstrategi som just nu diskuteras politiskt. Det behövs en omprövning och vi behöver öka invandrarnas direktkontakt med företag och föreningar. Det kanske är hos Näringslivskontoret i kommunen eller hos Almi som uppdraget att genomföra integrationsarbetet ska läggas. Sedan kan de i sin tur använda entreprenörer för delar av jobbet.

Vi behöver också öka utbudet av bostäder som är det stora problemet i Östersund.

Även regeringen och riksdagen måste förändra sin inställning. Det går inte att tro att man löser alla detaljer genom beslut i riksdagen som sedan ger ett uppdrag till en myndighet som ska genomföra det.

I dag är väl statsbidragen till kommunerna uppdelade på ett tiotal olika större eller mindre bidrag för denna verksamhet och det är en djungel att tränga igenom.

Alla kommuner måste se människor från andra länder som en tillgång i utvecklingen av kommunen och dess företag inte som en socialtjänstfråga. Kommunerna måste arbeta tillsammans med näringsliv, andra arbetsgivare och föreningsliv för att integrationen ska bli så bra som möjligt.

Regeringen kan kräva detta synsätt och en plan för hur arbetet ska ske i kommunerna innan man skriver avtal med respektive kommun.

Statsbidraget till kommunerna kan förenklas betydligt genom schablonersättning som justeras i efterhand efter en redovisning av faktiska kostnader.

Integrationspolitiken i Sverige är ett misslyckande. Vi har inte råd att fortsätta detta misslyckande i en fråga som är så viktig för den ekonomiska tillväxten och jobben och därför måste vi bli bättre. Vi behöver många fler människor med utländsk bakgrund för att klara en positiv ekonomisk utveckling, då måste arbete förbättras och Östersunds kommuns strategi bli tydligare.

Jens Nilsson, s

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons