Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Glöm inte bort Bergs äldre!

Bergs kommun har i likhet med många andra landsbygdskommuner en befolkning där antalet äldre (80+) ökar och antalet barn och ungdomar minskar.

Annons

 För ansvariga politiker gäller då att förhålla sig till denna verkliga utveckling och inte agera utifrån hur vi önskar att det skulle se ut. Hur kan det då komma sig att äldreomsorg ägnas så lite utrymme och skolfrågor så stort? Det naturliga svaret är förmodligen att vi alla anser att barnen hör framtiden till. Fast även med den utgångspunkten är det märkligt att många inte ser att minskande elevkullar också får effekter på kommunens organisation. Om barnen hör framtiden till, så kan man ju också säga att våra äldre är de som byggt upp vårt samhälle. Självfallet har dagens politiker ett ansvar för att kommunens resurser används på ett sätt så att våra äldre får uppleva en trygg ålderdom.

Likväl som en bra skola är en framgångsfaktor för en kommun, är jag övertygad om att en bra äldreomsorg också kan vara det. Vi vet att en stor utmaning under kommande år, är de stora pensionsavgångar som väntar bland vår vårdpersonal. I den hårdnande konkurrensen om våra ungdomar när de ska välja yrkesbana, gäller det att vårdyrket ska framstå som attraktivt. Om vi lyckas med att organisera äldreomsorgen på ett bra sätt, har vi också möjlighet att erbjuda våra ungdomar meningsfulla arbeten i vår bygd även framöver!

Det är hög tid att vi börjar lyfta debatten kring äldreomsorgsfrågor. Våra äldre förtjänar det och för våra ungdomar kan äldreomsorg innebära intressanta arbeten inom vårdyrken i framtiden. Under denna mandatperiod har vi i Berg för första gången lagt ut en del av äldreomsorgen på entreprenad. Det har vi inte gjort för att vår egen regi inte fungerar, utan för att det är bra att kunna jämföra med annan utförare. Med medel från Socialstyrelsen utreder vi i verksamhetsnämnden möjligheten att införa LOV (lagen om valfrihet). Den lagen ger möjlighet även för småföretag att etablera sig inom vårdsektorn. Om man genom kommunala beslut också kan bidra till fler företagsetableringar, påverkas också näringslivet i kommunen positivt.

Inom Centern i Berg är vi övertygade om att en god framtida äldreomsorg är en framgångsfaktor för kommunen.

Torsten Medalen (C)

Ordförande verksamhetsnämnden, Bergs kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons