Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge patienterna makt över vården!

Genom att fortsätta den kursomläggning som nu sker kan svensk sjukvård inte bara bli till stor glädje och nytta för vår egen befolkning utan också bli en viktig exportprodukt för Sverige.

Annons

En internationell jämförelse som kom under hösten visar att svensk sjukvård ligger i topp när man jämför de medicinska resultaten. Oavsett om det handlade om att få nyfödda barn att överleva eller att minska antalet självmord så är svensk sjukvård bäst. Men när det handlade om hur lätt det var att få träffa en doktor så hamnar Sverige i botten. Till och med i Albanien är det lättare att komma fram till sjukvården. Vår sjukvård har världsklass vad gäller resultat men köerna är ett gissel. Allt för många patienter upplever också att bemötandet inte alltid är det bästa. Fortfarande har många, inte minst äldre, känslan av att måsta stå med mössan i hand.

Makten över sjukvården har alldeles för länge legat i händerna på sjukvårdspolitiker och byråkrater. Det är dags att den flyttar till patienten.

Om bara några veckor går Sverige över till Vårdval i primärvården. Därmed flyttar makten över primärvården över till medborgarna. Rätten att välja hälsocentral lagfästs. Dessutom ska också resurserna följa det val medborgaren gör. Landstingen ska inte kunna stoppa den som vill öppna en privat hälsocentral. Många entreprenörer gör att konkurrensen om patienten ökar. Det blir konkurrens med kvalitet, öppna dörrar och gott bemötande. Alla från byråkraten till lokalvårdaren kommer att veta att jobbet hänger på om patienterna vill komma. Att ge makten till patienten är självklart för oss men något som socialdemokraterna i riksdagen röstat mot.

När en liknande modell infördes i Norge ledde det till att läkartillgången i glesbygd ökade. Från andra som använt modellen under några år vet vi också att både personal och patienter gärna söker sig till de privata hälsocentralerna.

Det är avgörande att landstingen ställer upp regler som inte försvårar för privata vårdgivare att etablera sig. Inte minst gäller det landsting som har många vakanser i primärvården.

En annan viktig del av hälso- och sjukvården där stora förändringar nu sker är apoteken. Receptfria läkemedel får säljas på Statoil och ICA. Monopolet är borta. Flera nya apoteket kommer att starta. Även den reformen röstade socialdemokraterna nej till.

Mycket är kvar att göra. Bland annat måste nya regler till som ger patienter större valmöjligheter i specialistsjukvården.

Drivkraften bakom förändringarna är att ge bättre sjukvård för oss som bor i landet. Dessutom finns möjligheten att erbjuda svensk sjukvård till patienter från andra delar av världen. Att operera sin höft i ett land med mycket goda resultat och liten risk att smittas av multiresistenta bakterier borde vara intressant för många utanför våra gränser..

För oss är målet att få en sjukvård som sprudlar av nytänkande och där ingen patient behöver känna att man är ett störande moment utan tvärtom är den viktigaste personen.

Maud Olofsson (C)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons