Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ge barnen en vit högtid

/
  • Julen kan bli en skräckupplevelse för de mer än 100 000 barn som lever i familjer där mamma och pappa dricker för mycket. Ge barn en fin högtid, uppmanar europaparlamentarikern Anna Hedh.

Annons

Om några dagar är det julledighet. De flesta barn går omkring med fjärilar i magen, tyvärr är denna känsla inte positiv hos mellan 100 000 - 385 000 av dem. De har sedan längesen börjat fundera på hur denna helg ska bli. Om det ska bli bråk, skrik, om mamma eller pappa kommer somna i soffan redan till Kalle Anka. De vet nämligen att jul innebär en eller i sämsta fall två fulla föräldrar, otrygghet och ett jullov fyllt med ångest och obehag. Alla dessa barn vill jag uppmärksamma just precis nu. Och uppmana alla vuxna i deras närhet att avstå från att dricka alkohol under julledigheten.

100 000 - 385 000 barn är ingen exakt siffra, detta beror på att diskussion förs om hur många barn som faktiskt far illa av föräldrarnas drickande. 2008 räknade Folkhälsoinstitutet ut att det rör sig om 385 000 barn. Det finns dock kritik mot denna siffra. Argumentationen bakom kritiken är att även om det råder enighet om att omkring 20 procent av alla barn, eller ca 400 000, har en förälder eller vårdnadshavare med hög alkoholkonsumtion är det inte självklart att det drabbar deras barn. För att inte överdriva hänvisar man till siffran 100 000 som är antalet barn som har föräldrar som vårdats för beroende eller missbruk. Det är viktigt med korrekta siffror, men för mig är det ett problem att ens ETT barn lider av att ha en förälder som dricker för mycket.

Att fira en jul fylld med värme, kärlek, trygghet och glädje borde vara en självklarhet för alla barn. Därför stödjer jag IOGT-NTO, UNF, Junis och NSF arbete med detta genom att vara ambassadör för deras kampanj "Vit Jul" som går ut på att vuxna lovar att inte dricka alkohol under julen för barnens skull. Det handlar alltså om att sätt barnens intresse i första rummet och avstå att fyllna till under julen.

Eftersom jag jobbade som fritidsgårdsföreståndare innan jag blev politiker på heltid har jag mött många barn och ungdomar som vittnar om alla inte ser fram emot jul och då ofta med anledning av förekomsten av alkohol och/eller droger i hemmet.

Julen är och förblir en högtid för barnen. Därför vill jag uppmana dig att tänka till en gång extra och avstå från att dricka alkohol under julhelgen. ALLA vuxna har ett ansvar att se till att ALLA barn kan se fram emot julen med glädje och får fira en trygg och god jul.

Barn ska må bra under julen och det är det viktiga.

Anna Hedh (S), Europaparlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons