Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fyra av tio hönor fast i burar

Annons
En del tror att det inte finns hönsburar i Sverige längre. Men för över två miljoner hönor är burarna verklighet. De rör sig på en yta som inte är större än ett A4-papper per höna, och tar inte ett vingtag i hela sina liv. En dokumentärfilm med den brittiske TV-kocken Jamie Oliver visade upp baksidorna av den brittiska höns- och kycklingindustrin. För att handgripligen demonstrera verkligheten för sina middagsgäster tar han in burar med hönor in i studion, direkt från djurfabriken. Det är en hjärtskärande syn, och den väcker avsmak hos gästerna, som trodde de skulle få äta i lugn och ro. Äggen smakar inte lika bra med hönsburarna så nära inpå sig.
Det är mer än 20 år sedan Sveriges riksdag beslutade att förbjuda den intensiva burhållningen av hönor för äggproduktion. Det var en del av statsminister Ingvar Carlssons 80-årspresent till Astrid Lindgren. Men trots det sitter fortfarande 37 procent av hönorna i burar. Det enda som hänt sedan 80-talet är att burarna fått lite inredning - men det är fortfarande lika trångt.
Billigast möjliga ägg produceras genom att tiotusentals hönor trängs ihop i stora, bullriga lokaler, packade i burar från golv till tak, och lever hela sina ömkliga liv på sluttande gallergolv. Det är långt, långt ifrån en hönas naturliga miljö, nämligen i den sydostasiatiska djungelns undervegetation.
Vetenskapliga studier har visat att hönor är beredda att anstränga sig väldigt mycket för att ta sig ut ur burarna och få lite större plats. De jobbar hårdare för att komma ut ju mindre bur de sitter i. Så fort de får lite mer plats ställer de sig genast så långt ifrån varandra som ytan tillåter. Visserligen är hönor mycket sociala, men de har också ett starkt behov av personligt utrymme.
Den allra största delen av äggen som värps i Sverige går som hela ägg till konsument. Det betyder att livsmedelsbutikerna, och de som handlar där, har en viktig roll att spela vad gäller efterfrågan på ägg från inburade höns. Varje konsument kan göra skillnad, och inte minst kan ICA, Coop och de andra stora kedjorna göra skillnad genom att sluta köpa in burägg. Hemköp har redan tagit det steget, vilket räddade omkring 9 000 hönor ut ur burarna. Nu är frågan om de övriga kedjorna vågar ställa samma krav på producenterna. Det är dags att få bort buräggen från butikerna.
Alexandra Leijonhuvud
Förbundsordförande, Djurens Rätt
Stefan Falkelind
Djurens Rätt, Östersund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons