Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fritt vårdval

Svenska patienter ska kunna söka vård i hela EU på samma villkor som i sitt eget landsting.

Annons

 2001 revs den första muren runt vårt landsting, då fick patienter rätt att åka utanför länets gränser till något av de norra landstingen för att få sin vård. Som resultat av de borgerliga partiernas påtryckningar kunde du några år senare söka din vård över hela Sverige. Alliansregeringens vårdvalsreform förstärker din möjlighet att välja din hälsocentral från 1 januari 2010. Man öppnar också möjlighet för fler vårdgivare att starta verksamhet med en större mångfald som resultat. Allt detta är bra och nu vill vi alltså ta ännu ett steg.

Ett europeiskt vårdval kommer att kapa köer, öka konkurrensen och höja kvaliteten på den svenska vården. Kanske finns överkapacitet och bra kvalitet på höftledsoperationer i Tyskland och på starroperationer i Frankrike. Överkapacitet utnyttjas bättre och patienten får snabbare behandling eller operation. Även Östersunds sjukhus kan bli en attraktiv vårdgivare som europeer väljer. Med tillgång till vårdutbudet i hela Europa sätts patienternas behov i centrum.

I Europaparlamentet pågår just nu arbetet med ett nytt patientrörlighetsdirektiv. Det handlar om du som patient skall ha rätten att vända dig vart du vill i Europa för att få din behandling. Du kanske har anhöriga i utlandet och vara nära dem efter operationen eller så kan det handla om att landstinget inte klarar att erbjuda dig vård inom vårdgarantins tidsgränser.

Tyvärr är socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet emot valfrihet, och säger konstant nej till valfrihetsreformer.

Här krävs ett hårt arbete för att beslutet skall bli rätt och därmed säkra ökad valfrihet för patienter. Det innebär också att det spelar roll hur du röstar i valet till EU-parlamentet. Det är inte vara politikers uppgift att i varje läge peka ut exakt var du skall få sin vård. Vår uppgift är att se till att länets invånare har tillgång till god vård. Klarar inte landstinget vårdgarantin skall du som patient ha rätten att säga att du vill åka till Bollnäs, Bordeaux eller Bukarest för att få din operation. Det handlar om att stärka patientens rätt att välja - det är riktigt frihet och rättvisa.

Allians för Jämtlands län

Marianne Larm-Svensson, c,

Christer Siwertsson, m,

Finn Cromberger, fp,

Lars-Olof Eliasson, kd

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons