Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Friluftsliv för folkhälsa

Annons

I Sverige har alla rätt att vara ute i skog och mark. Vi kallar det allemansrätt.

Den här rätten borde utvidgas så att folk i alla länder hade samma rätt hemma hos sig.

Något för EU att ta tag i.

Folk sitter mycket stilla nuförtiden. Man sitter i bilen, i bussen, framför TV:n och datorn. Folkhälsan försämras genom allt stillasittande. Professor Björn Lindgren vid Lunds universitet har lyft fram begreppen fysisk inaktivitet – produktionsbortfall och sjukvårdskostnader i en rapport. Han konstaterar att mera friluftsliv förbättrar folkets hälsa.

Om man genomför 30 minuters aktivitet om dagen så räcker det för att minska risken för tjocktarmscancer och diabetes. När man motionerar så sänkes puls och blodtryck redan efter 4 5 minuter. Det beror på att mängden stresshormoner i blodet minskar.

När man motionerar ute i skog och natur så stimuleras också hjärnan. Naturen ger naturlig stimulans åt hjärnan. Fåglar sjunger, träd och mark doftar. Man kommer till en vall eller äng där blommor blommar. Kanske man får se rådjur, älg eller någon annan av skogens invånare. En bäck som porlar och bjuder på friskt vatten.

De sjukdomar som ökar idag är stressrelaterade som trötthet, depressioner, panik och värk. Enligt ovan nämnda rapport är dessa symptom som står för stor del av dagens långtidssjukskrivningar. De beror på stillasittande som ger värk, hjärt- och kärlsjukdomar, fetma och diabetes.

Genom att satsa på friluftsliv så kan man minska kostnaderna för dessa sjukdomar med upp till sex miljarder kronor! Nu är det dags att dra till skogs!

Barn bör få vara med redan tidigt i skog och mark. Det gäller att satsa på hela människan hela tiden, från vagga till grav!

Hela människan är kropp, själ och ande. När man vandrar skogsstigar, vilar på fäbodvallar eller hämtar vatten ur en friskt porlande bäck då sjunker oron, stressen, pulsen och blodtrycket.

Men i dag är det få man möter ute i naturen. Sällan barn som följer med på vandringar.

En förälder som skulle ut på en vandringstur med sin lilla dotter frågade en grannpojke om han ville med på en skogspromenad, grabben svarade att det ville han inte, eftersom redan varit där en gång!

Det borde satsas mera på friluftsliv, låta unga inse att friluftsliv är ett livslångt, kul och livsviktigt intresse. Eller hur?

Gusten Rolandsson

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons