Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP räknar fel på arenabygget

Efter att ha fört en konstig valkampanj med arenafrågan som en av valfrågorna och där väljarna då tog ställning för nuvarande arenalösning, så viftar politiska partier nu med krav på folkomröstning.

Annons

Folkpartiet och dess företrädare Pär Löfstrand påstår att folkpartiet och Campus tillsammans har tagit fram ett lokaliseringsalternativ och förslag som skulle vara 200 miljoner billigare än det förslag som idrotten och kommunen anser vara den bästa lösningen för att tillgodose Östersunds behov av en arena för ishockey, bandy, konståkning, gymnastik och evenemangsverksamhet.

Förslaget på R3 är budgeterat till 265 miljoner (inklusive projektering), det så kallade Campusalternativet ska kosta 180 miljoner – skillnaden i investering blir således 85 miljoner. Pär Löfstrands utspel om besparing på 200 miljoner förefaller vara ett folkpartistiskt räkneexempel.

Behovet som de prioriterade idrotterna har är tre isytor inomhus, gymnastikhall och bandyplan, främst utformade för ungdomsidrott men med möjlighet till tävlingsspel. Detta är helt omöjligt såväl teoretiskt som praktiskt på den yta och till den peng som Folkpartiet och Campus försöker lura i Östersunds befolkning. Detta konstaterades redan under förstudien och därför avfärdades detta alternativ då och är därför inte heller aktuellt nu.

Vi har sett arenaplanerna på campusområdet och tydligt förklarat gång på gång att det överhuvudtaget inte fungerar med den lösning de förespråkar ”att till exempel ismaskiner ska hissas ned på rinkarna för att spola isen inser väl de flesta är orealistiskt”, utom möjligen Pär Löfstrand.

Kommunens investering begränsas nu i Pärs alternativ till 80 miljoner (förut var det 40 miljoner), detta bygger dock på att Campus ska investera 100 miljoner i arenan. Det Pär Löfstrand och folkpartiet nu presenterar är att en extern finansiär skänker 100 miljoner, det är en fantastisk skräll och väldigt stort gjort av ägaren till Campusområdet. Vi kommer att kontakta det företaget på högsta nivå för att uttrycka en stor glädje och tacksamhet för att det finns bolag i Östersund med denna givmildhet, såvida det nu inte finns en hake någonstans – 100 miljoner är mycket pengar!

Vilken är tidsplanen, får Campus ens bygglov för detta? Vad säger detaljplanen? Ska det inte byggas högskolenära verksamhet på området? Är inte marken till för utvecklingen av universitetet och inte ett område för evenemang och idrott?

Det bör finnas och tas ett politiskt ansvar när det handlar om våra barn och ungdomar, vi kan tycka helt olika i sakfrågor men när politiska majoritetsbeslut väl fattats får det inte förekomma lurendrejerier där parter gör utspel som är illa underbyggda eller till och med osanna.

Folkpartiet, Moderaterna och Kristdemokraterna förefaller mer intresserade av att reparera förlorad prestige än att arbeta för barn och ungdomars väl och ve i vår kommun.

Bengt Abrahamsson

Ordförande ÖHC

Micael Lundmark

Ordförande ÖIK

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons