Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

FP inser inte faran med uranbrytning

De kanadensiska och australiska uranjägarna som härjar i våra bygder verkar ha fått en lokal lobbygrupp.

Annons

Folkpartiet i länet meddelar att man vill bryta uran. Uranbrytning i Jämtlands län är ett sätt att ta ekologiskt ansvar, hävdar man. Ja, i Mittnytt påstår en folkpartist till och med att kärnkraft skulle vara en grön energikälla.

Ingenting kan emellertid vara mera fel. Kärnbränslekedjan från urangruvan till slutförvaringen av det radioaktiva avfallet är en smutsig och riskabel hantering. Lägg till detta att kärnkraft och kärnvapen är siamesiska tvillingar så borde ingen kunna beteckna kärnkraften som grön och ekologisk. Elproduktionen är dessutom inte så klimatsmart som förespråkarna vill inbilla oss.

Skulle en urangruva bli verklighet i Myrviken, som Continental Precious Minerals (CPM) propagerar för, blir konsekvenserna enorma. Mitt i jordbrukslandskapet vill CPM bryta alunskiffer i ett stort dagbrott Eftersom uranhalten är mycket låg, kring 0,02 procent av skiffern, blir resultatet gigantiska avfallshögar, som under oöverskådlig tid kommer att läcka radioaktivitet och tungmetaller till omgivningarna och den närbelägna Storsjön. Stora volymer koncentrerad svavelsyra skulle dessutom användas för att lösa ut uranet.

För några år sedan var jag som ledamot i Länsstyrelsens styrelse med om att fastställa regionala miljömål. Där satt för övrigt även Folkpartiets länsordförande. Då var vi överens om att ingen uranbrytning ska förekomma i Jämtlands län. I motiveringen sägs bland annat:

”Uranbrytning medför alltid att stora mängder lågaktivt gruvavfall bildas. Avfall som måste slutförvaras under oöverskådlig tid.

Den vanligaste processen för att utvinna uran ur malmen innebär också att stora mängder koncentrerad svavelsyra används, och kontaminerande vätskor alstras. En uranbrytning i länet riskerar därmed att hota miljön både direkt, i form av ökande strålningshalter och utsläpp till luft och vatten, och indirekt, genom att den positiva bilden av länet och produkter från länet kan förändras. Något som i förlängningen kan leda till problem för skogsnäringen, jordbruket, rennäringen och turismen”.

Uppenbarligen blundar numera Folkpartiet genom sin romantiska inställning till kärnkraften för de uppenbara och svåra miljöproblem uranbrytning leder till. Det är bara att beklaga.

Jämtlands län har fantastiska tillgångar i form av jord och skog.

Vi har goda möjligheter att öka produktionen av verkligt grön energi från biobränslen och vindkraft samtidigt som vi utvecklar besöksnäringen.

Det vore oklokt att spela bort framtidsmöjligheterna genom att etablera en urangruva mitt i Storsjöbygden.

Håkan Larsson, Rödön

Riksdagskandidat för Centerpartiet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons