Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Försämra inte Lugnvik

Annons

De senaste sjutton åren har fritidsgården i Lugnvik drivits av oss Lugnviksbor genom femton av bostadsområdets föreningar. Det har varit sjutton mycket framgångsrika år med en allmänt omvittnat bra verksamhet tack vare vår duktiga personal och alla engagerade Lugnviksbor. I dag är fritidsgården den mötesplats och arena som är nödvändig för ett bostadsområde som vill ha engagerade medborgare i allmänhet och ungdomar i synnerhet.

Betydelsen av att det är vi själva i Lugnvik, som genom våra föreningar drivit fritidsgården ska inte underskattas. Det har haft stor positiv betydelse för både fritidsgårdens verksamhet som för bostadsområdets föreningsliv och sociala nätverk. Under dessa år har vi varit en upphandlad verksamhet. Något som i sig går att ifrågasättas. Hur kan föreningsarbete och samarbete mellan föreningar upphandlas?

I dag har vi en erfaren personal som genom sitt långa arbete har ett brett kontaktnät i Lugnvik. Tillsammans med Lugnviks föreningar och styrelsen i Föreningsrådet så finns det ett socialt nätverk som är viktigt för ett framgångsrikt utvecklings- och förebyggande arbete bland barn- och ungdomar, något som riskerar att slås sönder med kommunens föreslagna förändringar.

Östersunds kommun har bestämt att i fortsättningen driva fritidsgården i egenregi. Detta har skett genom att man har avbrutit upphandlingen efter att ha lagt ett onormalt lågt anbud på verksamheten med en minskning av en halvtjänst. En sådan minskning på vårt anbud skulle göra verksamheten billigare än vad kommunen tänker driva verksamheten för och dessutom med bibehållet föreningsengagemang i fritidsgården.

Med anledning av beslutet att lägga ner biblioteket i Lugnvik agerade vi. Några träffade den ansvariga för kommunens kulturverksamhet för att hitta andra vägar än nedläggning av biblioteket. Vi lämnade förhoppningsfulla mötet för att tänka vidare, utarbeta vad som behöver göras och för att hitta engagerade människor. Arbete havererade dock innan det ens hade börjat genom att skolan meddelar att de ska ha alla lokaler.

Vi tycker att kommunens ageranden i dessa två exempel rimmar illa med de vackra ord som kommunen använder om social ekonomi och medborgarengagemang. Vi har arbetat praktiskt, konkret, vardagsnära, enträget och uthålligt med medborgarengagemang och föreningsdrift i sjutton år. Vi tycker därför att kommunens agerande är en smula märkligt om det inte står för en förändrad uppfattning till medborgardriven verksamhet?

Lugnviks Föreningsråd har arbetat för att göra Lugnvik lite bättre i sjutton år. Vi är beredda att fortsätta göra detta. Frågan är om kommunen och dess tjänstemän är med- eller motpart till oss i det arbetet?

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons