Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Förödande med friskola i Järpen

Frågan om friskola i Åre kommun har väckt debatt. Att Alliansens partier är positiva till friskolor kan knappast vara någon nyhet.

Annons

I Åre kommun har vi dessutom i varje budgetdirektiv skrivit att vi gärna ser andra utförare av kommunal verksamhet.

Nu har två ansökningar om friskolor lämnats in av Prolympia – en F-9: a i Duved och en 6-9: a i Järpen. Beslut om friskolors etablering fattas av Skolinspektionen och kommunens roll är enbart att avge ett yttrande i frågan.

Ett omfattande arbete har pågått gällande kommunens skolstruktur de senaste åren.

Kommunfullmäktige har enhälligt beslutat att minska antalet skolor med 7-9-klasser eftersom antalet elever minskar. Fortsättningsvis ska 7-9: an finnas i Duved, Mörsil och Hallen. (Minskar elevunderlaget ytterligare i östra delen av kommunen blir det endast två högstadier kvar) Det är ett grundläggande strategiskt beslut för kommunen.

Vid en etablering av en friskola måste minst en kommunal grundskola finnas kvar. Den bör då ligga så centralt som möjligt i Åre kommun, det är med andra ord Mörsils skola.

En friskola i Järpen skulle vara förödande för den tänkta strukturen. Då rycks en stor del av Mörsils elevunderlag undan och vi är tillbaka på ruta ett i frågan om skolstrukturen.

Duved är en avde planerade skolorterna för 7-9: an och därmed är det möjligt att etablera en friskola i där. Den vägledningen måste Åre kommun ge Skolinspektionen eftersom en etablering i på två orter eller enbart i Järpen omöjliggör den tänkta skolstrukturen.

Det är därför omöjligt att säga ja till bägge och liksom att säga nej till bägge.

Visst förstår jag besvikelsen hos de föräldrar i Järpen som önskar ha kvar en högstadieskola i samhället. Men ingen kunde väl förväntat sig att kommunen skulle säga ja till en friskoleansökan året efter beslutet att flytta eleverna till Mörsil.

Nu kan vi bara vänta på Skolinspektionens beslut. Om de säger ja återstår sedan för Prolympia att avgöra om de vill etablera sig här. Och det beror vilket intresse det finns bland föräldrarna.

Eva Hellstrand (C)

Kommunalråd, Åre kommun

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons