Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Företagarnas myt

I LT 25 november påstår ett antal företagare att turordningen hindrar unga från att få jobb. Vi menar att detta är en myt!

Att skrota turordningsreglerna i Lagen om AnställningsSkydd (LAS) kommer inte minska ungdomsarbetslösheten.

Annons

Att sluta missbruka visstidsanställningar skulle betyda oerhört mycket mer.

Den största orsaken till ungdomars otrygga situation på arbetsmarknaden är de anställningsformer som erbjuds främst ungdomar. Nära hälften av alla mellan 20 och 24 år har i dag en visstidsanställning.

Det är visstidsanställningar som skapar otryggheten för ungdomarna, inte turordningsreglerna i LAS. För många är det uteslutet att skaffa eget boende, bil eller banklån.

Det kräver trygg ekonomi, vilket visstidsanställningar inte ger. Unga hindras att skapa sig ett eget liv.

Svensk arbetsrätt rankas som den fjärde mest flexibla för små- och medelstora företag inom OECD länderna. Vad vi känner till, har inte en enda arbetsgivare kommit till facket med en önskan om att behålla unga visstidsanställda vid en förhandling.

Verklighetens LAS och turordningsreglerna är långt ifrån det stora problem som Svenskt Näringsliv påstår.

Dan Myrland, Byggnads avd 38, Per Anders Ångström, ombudsman Fackförbundet GS avd 14, Janna Pålsson, ombudsman Handels avd 27, Per-Göran Skoog, ordf LO-facken i Jämtlands län, Siw Karlsson, ordf Kommunal Z Jämtland, Sven Olander, ombudsman IF Metall, Mikael Jansson, ombudsman SEKO, Karin Näsmark, ordf LO-distriktet i Mellersta Norrland

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons