Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fördjupad kris med euro

/
  • Euron är en starkt bidragande orsak till att krisen blir så djup i flera länder.foto: scanpix

Som en effekt av oron på finansmarknaden har den svenska kronan tappat i värde mot dollar och euro. Det har fått de svenska EMU-anhängarna att vakna ur sitt ide. De pekar på dyra utlandsresor och höga priser på importerade varor som argument för att vi ska byta valuta.

Annons

Men en svensk anslutning till euron skulle förvärra vår ekonomiska kris och öka arbetslösheten. Med euron hade vi haft högre ränta och en övervärderad valuta. Det hade inneburit att ekonomin som behöver stimuleras hade stramats åt, minskande export och att fler svenskar hade fått gå från sina jobb.

Euron har stärkts även mot andra valutor i världen däribland mot viktiga handelspartners för oss som Norge och Storbritannien. För mig som vänsterpartist är det viktigare att värna välfärden och bekämpa arbetslösheten än att göra utlandsresor mindre dyra.

Euron är en starkt bidragande orsak till att krisen blir så djup i flera länder. I Spanien och Irland kunde överhettningen inte bekämpas tidigare eftersom de inte har en egen valuta, nu blir krisen och fallet desto större när bank och bostadsbubblorna spricker. Även länder som Grekland och Italien, och Lettland som knutit sin valuta till euron, plågas av en övervärderad valuta. Utan egen valutapolitik återstår en hårdare väg för dem: sänkta löner och dramatiska nedskärningar i välfärden.

EMU:s regelverk predikar avregleringar och fri valutaspekulation. Just den politik som är en starkt bidragande orsak till den kris vi nu upplever. EMU:s regelverk är skapat för en ekonomi där inflation är det enda problemet av betydelse och där inga djupa ekonomiska kriser inträffar. När skatteintäkterna nu faller och arbetslösheten stiger så kommer EMU:s regelverk med blind automatik att kräva nedskärningar i EU:s medlemsländer.

Medan andra delar av världen gasar för att ta sig ur krisen ska EU ställa sig på den ekonomiska bromsen. Det kommer att drabba efterfrågan i ekonomin som redan är katastrofalt låg. Det ger många av EUs medlemsländer ett val, satsa för att bekämpa krisen eller följa valutaunionens regelverk. Sannolikt kommer valutaunionens dogmer att smulas sönder av den bistra ekonomiska verkligheten. Vad drar de svenska anhängarna av euron för slutsats av det?

I Sverige ligger vi inte värst till. Den flytande växelkursen och en nationellt avpassad räntenivå kan mildra några av krisens värsta effekter. Men det krävs också en medveten stimulanspolitik för att gynna de sämst ställdas köpkraft och sätta igång omfattande offentliga investeringar.

Vi behöver satsa på utbildning och miljösmarta investeringar, inte skattelättnader för de rikaste. Så kan vi få fler i arbete, stimulera ekonomin och stå bättre rustade den dag konjunkturen vänder.

Vi har förbättrat statens finanser under många hyggliga år, nu är det dags att använda en del av den bufferten offensivt och klokt. Det, inte EMU, är vägen ur krisen.

Eva-Britt Svensson, v

EU-parlamentariker

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons