Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkomrösta om arenan

Vi i Folkpartiet anser att medborgarna i Östersund måste få chans att ta ställning till hur Arenabygget ska fullföljas. Ska vi lägga 250-350 miljoner kronor i en arena som riskerar att bli en kvarnsten för kommunens ekonomi för lång tid framöver?

Annons

 Konsekvensen blir att andra angelägna investeringar och möjligheten att tillgodose andra målgruppers behov onödigt skjuts framåt i tiden. Vi menar att det finns alternativa lösningar på arenabygget som gör alla Östersunds medborgare och målgrupper till vinnare. Således ett vinn-vinn-koncept!

Självklart ska vi ha nya isarenor för ishockey, bandy, konståkning och så vidare – men de kan placeras mer centralt än vad den politiska majoriteten i kommunen vill.

Vi har redan tidigare pekat på att ishockey och konståkning med åtminstone två rinkar kan inrymmas på Campus som då också är beredda att medverka i finansieringen av ett arenabygge. Arenan kan också utformas så att flera intressenter kan bidra till att täcka kostnaderna för både bygget och driften. Arenan blir då även en resurs för det vintersportcentrum som finns på Campus.

Campus har redan, med den isoval som man ordnat i vinter, visat sitt intresse för att bidra till Östersundarnas vintersportande!

Bandyns behov, menar vi, tillgodoses genom att göra Odenvallen till en konstfrusen bandyplan på vintern och som förses med konstgräs på sommaren. Det sist nämnda blir då en välkommen ytterligare resurs för fotbollsturneringen Storsjöcupen. På det här sättet värnar vi också om Klanghallen i Brunflo som är en viktig arena för i första hand ishockeyn!

Ja, den gymnastikhall som de röd-grönas arenabygge avses innehålla vill vi även i samarbete med Campus bygga på gamla Fyrvallaområdet. Då får vi en modern gymnastikhall med en central placering som innebär att den inte riskerar stå tom stor del av tiden utan kan användas också dagtid av våra skolor.

Arenabygget är tänkt att finansieras med lån. Östersunds kommun är i dag skuldfri men planerar att låna 770 miljoner kronor för de investeringar som behövs 2011 till 2013. Vi anser att lägga närmare hälften av dessa pengar på en arena för en relativt begränsad målgrupp inte är försvarligt och inte god ekonomisk hushållning.

Kommunförvaltningen redovisade nyligen att behovet av äldreboenden och platser i särskilt boende är dubbelt så stort som de planerade investeringarna. Många har lyft frågan om ett konsert- och/eller kulturhus.

Kostnaderna för att säkra vattenförsörjningen och för att återställa Östersunds varumärke är ännu oklara. Vi behöver en ny båthamn och så vidare. Med vårt förslag till arenabyggen får vi pengarna att räcka till mera och komma flera Östersundare till nytta.

Vi i Folkpartiet Östersund är beredda att ta initiativ till en folkomröstning om arenafrågan.

Folkpartiets fullmäktigegrupp

genom Pär Löfstrand och Lennart Ledin

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons