Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Folkbildningen hotas

/
  • Det finns ett stort utbud av olika kurser. Men vissa kan inte delta, skriver debattörerna.

Annons

Folkbildningsrådet har som en av sina uppgifter att fördela statens anslag till studieförbunden. Enligt liggande förslag måste studieförbunden redovisa minst 2 000 timmar i kommunerna för att fullt statsbidrag ska utgå. Det kan innebära att utbudet minskar i kommuner med liten befolkning.

Ett sådant förslag menar vi direkt motverkar förordning (2015:218) om statsbidrag till folkbildningen som trädde i kraft den 15 maj 2015 och gäller statsanslagen till folkbildningen från 2016.

I förordningens inledande bestämmelser beskrivs statens syfte med anslagen:

# Stödja verksamhet som bidrar till att stärka och utveckla demokratin.

# Bidra till att göra det möjligt för en ökad mångfald människor att påverka sin livssituation och skapa engagemang att delta i samhällsutvecklingen.

# Bidra till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildnings- och utbildningsnivån i samhället.

# Bidra till att bredda intresset för och öka delaktigheten i kulturlivet.

Vi menar att Studieförbundens nuvarande mycket geografiskt sprida verksamhet hotas och därmed kommer människor möjligheter i glesbygd att försämras. Vi vet att studieförbundens verksamhet bidrar till att utjämna utbildningsklyftor och höja bildningsnivån där klyftorna är som störst. Små kommuner har tagit ansvar för det stora flyktingtrycket och tagit mot många nyanlända. Ska vi lyckas med integrationsarbetet så behövs ett stort utbud av verksamhet kring demokrati för att en mångfald människor ska kunna påverka sin livssituation.

Nu undergrävs detta på ett mycket dramatiskt sätt. I de mindre kommunerna i Västernorrlands och Jämtlands län är det endast enstaka studieförbund som når upp till 2 000 studietimmar. Att tro att det ska bli 20 000 timmar i Ragunda kommun är ju inte realistiskt. (10 studieförbund med 2 000 tim var) I Östersund eller Sundsvall är det ju inga problem.

För studieförbund som inte når upp till 2 000 studietimmar i kommunerna blir det praktiskt taget omöjligt att bedriva verksamhet på landsbygden. Om folkbildningsrådet vill stimulera verksamhet i hela Sverige med de mycket olika villkor som existerar så måste man föreslå krav på timmar som står i proportion till kommunernas befolkning.

Gör om Folkbildningsrådet och gör rätt!

Jonny Springe, ordförande för Bildningsförbundet Mittnorrland

Sven Lindblom, ordförande för Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet MittSverige.

Mats Danielsson, verksamhetschef Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet MittSverige

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons