Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Flytta inte flyktingar hur som helst

/
  • Britt Hedberg, volontär i Välkomstgruppen Åre oroas av att flyktingar flyttas lite hur som helst. Många har bott på Continental  Inn i Åre och har skaffat vänner och integrerats i Åre. I och med att avtalet sagts upp tvingas flyktingarna överge sina boende.

Annons

Det var en chock när regeringen slöt migrationsöverenskommelsen hösten 2015. När man satte stopp den 24 november i fjol och beslutade att stänga gränserna och bara ge tillfälliga uppehållstillstånd, så trodde jag att nu kan det ju inte bli värre. När man slutligen tog riksdagsbeslut 20 juni blev det ännu värre än aviserat, och det vände sig i magen.

Sen kom överenskommelsen med Afghanistan om utvisningar till ett av världens farligaste länder. Utvisningar av förföljda hazarer till död och utsatthet - barn, ungdomar och familjer varav en del av dem aldrig någonsin har varit i landet tidigare. De utvisas till ett land dit vi infödda svenskar varnas att åka på grund av att landet är så extremt osäkert. Ovanpå det – godtyckliga åldersuppskrivningar samt tillfälliga uppehållstillstånd i avvaktan på 18-årsdagen och utvisning.

Kunde det bli värre nu då? Jo men visst kan det ! Nu startar Staten genom Migrationsverket den stora omflyttningen och utrensningen och det urskillningslöst.

Människor som nu bott ett år på boenden runt om i landet, som rotat sig, fått tillbaka en smula trygghet, hittat vänner, har förskola/skola, svenskundervisning, jobb och praktik – nu får de inte bo kvar där de bor. Likt boskap ska de nu åter flyttas vart som helst i landet utan egen möjlighet att påverka.

# En del av dem har fått uppehållstillstånd och väntar på sin kommunplacering d.v.s. flytt nu och sen ännu en flytt inom kort

# Andra har ännu inte påbörjat sin asylutredning, så de har lång tid kvar på asylboende. Då många av dem flyttas till Pite havsbad så kommer de att få ännu en flytt när det blir sommar och vi turister har förtur till att inta hotellområdet.

# En del har hunnit långt i sin integrationsprocess med betalt jobb eller praktik. Chansen att i närtid kunna få det på det nya stället är inte stor

# Barnen går efter svåra planeringsprocesser i kommunerna nu i en väl fungerande och lagenlig förskola och skola. Migrationsverket tar inget ansvar för att kolla upp om den nya kommunen har utrymme att ta emot förskole- och skolbarn inom sin skolorganisation. Barnen riskerar därmed att ännu en gång hamna i månadslånga väntetider innan den nya kommunen har kunnat skapa en förskole- och skolorganisation för de nya barnen.

Kan det bli värre? Jo men visst kan det!

Nu hörs även stöveltrampen eka från 30-talets Tyskland. Vi ser visserligen inga godsvagnar på järnvägen, men väl bussar på väg in i ödemarken till för dem okänt mål.

# Du går till vänster, du till höger, du mitt fram. Släktingar och vänner sorteras ut och skickas utan möjlighet att påverka till olika delar av Sverige.

# Du får bara ta med ett begränsat bagage. Resten får du lämna. Staten konfiskerar alltså de asylsökandes egendom! De får inte möjlighet att ta med sig sina tillhörigheter! Här har dom bott i över ett år och skapat sig ett hem och en hemliknande miljö i sina rum. En del saker har inhandlats och mycket har de fått som gåvor av omtänksamma människor i närområdet. Det är cyklar till barn och vuxna, leksaker, pulkor, skidor, kylskåp, mikro, husgeråd, kläder m.m. Staten konfiskerar det genom att de ej får ta med det!

Hör ni som jag stöveltrampen? Ser ni framför er bilderna från sorteringen av judar, romer, handikappade…?

Det är så förfärande hemskt att mitt land Sverige genomför denna politik.

Nu kräver vi:

# De som har lokal förankring genom jobb, praktik, förskola, skola, vänner mm ska inte flyttas utan få bo kvar på sina boenden.

# De som har fått uppehållstillstånd ska få bo kvar till dess de får sin kommunplacering

För de som flyttas kräver vi:

# Inte ett barn ska flyttas till annat boende om inte lagenlig skola/förskola kan garanteras från första veckan samt att lovskola arrangeras även på den nya boendeorten.

# Svenskundervisning ska erbjudas även på det nya boendet

# Migrationsverket SKA ta ansvar och flytta med de boendes alla tillhörigheter

Britt Hedberg, Volontär

Välkomstgruppen Åre

Håller du med? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT! Glöm inte att referera till vilket ämne det är du har åsikter om.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons