Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fi: Polisen inskränker kvinnors frihet

/

Annons

Lagom till 8 mars 2016 visade polisen i Östersund att vi är långt ifrån det jämställda samhälle den internationella kvinnodagen vill hjälpa oss att uppnå. Efter att det i Östersund under kort tid (20 februari till 6 mars) skett flera olika former av överfall på flickor och kvinnor (ofredanden, misshandel och våldtäktsförsök) går polisen ut i en presskonferens och uppmanar kvinnor att inte röra sig ute ensamma på natten.

Läs mer: Sex brottsärenden mot kvinnor på kort tid – polisen uppmanar kvinnor att inte gå själva ute sent

Kommunen reagerar på polisens uppmaning, och menar att det här inte kan vara lösningen. Vad ska de kvinnor som arbetar natt inom vård och hemtjänst göra, undrar Kommunalrådet. Kvinnojourerna tycker vi ska få informationen, men att det är oacceptabelt att uppmana kvinnor att vi ska bli inskränkta i vår frihet.

Vi inom Fi håller med kommunalrådet och kvinnojourerna. Självklart ska vi få informationen, polisen ska inte mörka att det här sker, men att uppmana kvinnor att undvika vara ensamma ute efter mörker är dels att allvarligt inskränka på vår frihet och våra mänskliga rättigheter, dels innebär det återigen att ansvaret för mäns oförmåga att följa lagar och respektera kvinnors rättigheter läggs på kvinnor.

Läs mer: Kommunalrådet: "Lösningen kan aldrig vara att uppmana kvinnor att stanna hemma"

Dessutom innebär polisens uppmaning att kvinnor stannar i sina hem, vilket för många kvinnor, absurt nog, kan vara farligare än att vistas ute på stan ensam under natten. När det gäller våld, misshandel och sexuellt våld är kvinnor mest utsatta i sina hem, av sin partner och andra närstående. Brottsförebyggande rådets statistik är tydlig: I tre av fyra fall är den misstänkte gärningsmannen bekant med kvinnan. I genomsnitt 20 kvinnor misshandlas till döds varje år av en närstående, och i 17 fall är gärningsmannen en man som de har eller har haft en relation med. Dödligt våld i nära relationer är ofta resultatet av en längre tids våldsutövning.

Läs mer: Kvinnor om polisens varning: "Jag blev jagad hem för tre veckor sedan"

Frihet från våld är en grundläggande mänsklig rättighet. Det yttersta ansvaret för säkerställandet av denna rättighet har staten, och särskilt polisen. Mäns våld mot kvinnor är ett grundläggande demokratiproblem. Kvinnors rädsla för våldtäkt begränsar rörelsefriheten i det offentliga rummet.

Frågan om våldtäkt betraktas ofta som ett folkhälsoproblem, vilket innebär att maktanalysen till stor del försvinner. Våldet kopplas alltför ofta till individen och förklaras med otyglad manlig sexualitet, personlighetsstörningar, alkohol och droger. Det är viktigt att istället förstå att det handlar om att utöva makt genom att våldföra sig på kvinnors kroppar. Ytterst kan våldtäkt även förstås som ett demokratiproblem genom att hotet om att utsättas för våldtäkt begränsar många kvinnors vardag och inskränker deras rörelsefrihet. På detta sätt handlar förekomsten och hotet om våldtäkt om människors skilda handlingsutrymme, medborgarskap och frihet. 

Läs mer: Kvinna oprovocerat påhoppad och nedslagen

Det som sker just nu är alltså att ett antal män tagit sig friheten att utöva sin makt genom olika former av anfall på flickor och kvinnor. Men det är samhället genom polisen som väljer att begränsa kvinnors rörelsefrihet. Det är polisen som förminskar kvinnors handlingsutrymme och frihet. Vad händer om kvinnor väljer att ändå gå ensamma efter mörkrets inbrott, till exempel de som arbetar natt och ska ta sig till och från sin arbetsplats? De som varit ute och roat sig? Om de kvinnorna blir överfallna? Oavsett vad polisen säger sig mena och hur vi väljer att tolka det så kommer det finnas personer som anser att de kvinnorna bär ansvaret för att de blev överfallna. Tyvärr är det så samhällets syn på kvinnor ser ut.

LEDARE: Vi tittar oss redan över axeln, Jerand

Kvinnor är ansvariga för det våld de utsätts för. Så ser det bara ut vid mäns våld mot kvinnor. Inga andra brottsoffer anses skyldiga till det de utsätts för, bara kvinnor. Det är det som brukar kallas en våldtäktskultur, och polisen i Östersund visar dagen före den internationella kvinnodagen att vi fortfarande lever i en våldtäktskultur

Så, vad kunde polisen gjort istället för att uppmana kvinnor att hålla sig inne eller bara röra sig i grupp?

De kunde tydligt markerat att män inte har rätt att bete sig så här, och utökat sin närvaro i centrum.

Lika gärna som att de ber kvinnor att stanna hemma kunde de be män att sluta misshandla kvinnor. Hur kommer det sig att vi förväntar oss att kvinnor ska följa den första uppmaningen men inte att män ska följa den andra?

De kunde infört utegångsförbud för alla män istället. För i praktiken är det ett utegångsförbud de nu inför för kvinnor. Visst, de kommer inte att häkta kvinnor som är ute efter 21.00, men, om de överfalls är det deras eget ansvar, polisen har gjort sitt.

Om de verkligen ville minska mäns våld mot kvinnor kunde de ha uppmanat kvinnor att inte ingå romantiska relationer med män över huvud taget, eftersom det är i en relation kvinnor verkligen hamnar i riskzonen.

Läs mer: Kvinna överfallen av tre unga män – brottades ner och utsattes för våldtäktsförsök

Framförallt behöver polisen inte uppmana kvinnor att vara försiktiga, inte gå ensamma kvälls- och nattetid, inte bli för påverkade, inte klä sig för utmanande, helst gå med nyckelknippan i handen, vara vaksamma på om män följer efter dem, försöka gå där det är som ljusast, ständigt vara vaksam med öron och ögon och hålla koll på omgivningen.

De flesta kvinnor gör redan allt det, sorgligt nog, eftersom de är smärtsamt medvetna om att de lever i en våldtäktskultur där de själva görs helt ansvariga för det våld män utsätter dem för.

Medlemmar i Fi Jämtland

Ingrid Mårtensson, Ellinor Ottosson, Helena Åsadotter Jönsson, Sofie Hamberg, Hanna Fruberg, Kerstin Ydrefors, Isabell Skog, Marie Wiktorsson

Håller du med? Vill du skriva en insändare eller debattartikel i ämnet så klicka här och skicka in direkt till oss på LT! Glöm inte att referera till vilket ämne det är du har åsikter om.

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons