Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fetma ger cancer

/
  • Det effektivaste sättet att undvika övervikt och fetma är att ändra sina kost- och motionsvanor, skriver Inger Hultgren.

Generalsekreteraren och ordföranden i Cancerfonden konstaterar att övervikt och fetma nu sprider sig med en närmast epidemisk hastighet. Fler människor i världen dör av övernäring och fetma än av svält.

Annons

I Sverige har andelen unga män med fetma nästan fördubblats på 30 år, medan andelen överviktiga eller feta barn nästan tredubblats på 20 år.

Stora undersökningar gjorda av World cancer research fund och American institute for cancer research visar, att det finns ett direkt samband mellan vikten och flera typer av cancer, inte minst bröstcancer samt tjock- och ändtarmscancer.

Cancer är den vanligaste dödsorsaken, när det gäller svenskar mellan 15 och 75 år. Som det ser ut i dag, kommer var tredje person i Sverige att drabbas av cancer under sin livstid. Om 20 år kommer antalet svenskar som lever med cancer att ha fördubblats. Men en tredjedel av cancerfallen går att förebygga.

I stor utsträckning handlar det om att undvika övervikt och fetma, och det effektivaste sättet att uppnå det målet är, att man ändrar sina kost- och motionsvanor.

I dag finns det inget land i Europa, som har färre schemalagda timmar med fysisk aktivitet än Sverige.

På min tid som idrottslärare hade varje elev 4 veckotimmar idrott, en dubbeltimme, som tillbringades på idrottsplanen, i simhallen, slalombacken eller skogen och två enkeltimmar, som ägnades åt gymnastik, bollspel, dansoch så vidare.

De flesta elever gick dessutom eller cyklade till skolan. Få timmar tillbringades framför TV-apparaten, samtidigt som datorer, som lockade till stillasittande, saknades.

Av tillfrågade föräldrar säger sig, enligt ovannämnda debattartikel,  84 procent vara beredda att låta barnen gå längre tid i skolan, om extratiden ägnas åt fysisk aktivitet. Samtidigt vet vi, att eleverna själva vill ha fler idrottstimmar på schemat. Faktum är således att eleverna, föräldrarna samt vikt- och cancerforskarna är överens om, att det behövs fler idrottstimmar på skolschemat. Vem är det då, som inte delar deras åsikt? Är det högsta skolledningen, politikerna eller båda parter? 

Vem den skyldige än är, har samhället rätt att kräva en snar förändring och en  förklaring! Avsaknad av resurser är inget godtagbart argument, eftersom det vi i dag snålar in på det förebyggande arbetet, innebär en mångfaldigt ökad kostnad i framtiden för en dramatisk ökad cancervård.

Inger Hultgren

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons