Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Felaktig kritik mot moderat politik

Inför höstbudgeten har debatten stundtals varit ovanligt polemisk. Kritiska inlägg från läsare och debattörer i Länstidningen har anfört att Moderaternas politik ”skapar klyftor” och att den är ”hänsynslös”.

Annons

Det har vidare antytts att stöden till kommuner och landsting är undermåliga.  

Vi anser att bilden som förmedlats i grunden är missvisande och i vissa fall rent propagandistisk. Det är därför viktigt att klargöra regeringens politik vad gäller välfärden, sjukfrånvaron och arbetslinjen. Endast genom att prioritera dessa delar kan Sverige gå stärkt ur krisen.

För det första, välfärden står högt på Moderaternas agenda.

Regeringens finanspolitik innehåller satsningar om 17 miljarder under en tre års period för att värna verksamheten i kommuner och landsting. Strömsunds, Bräckes och Östersunds kommuner får år 2010 tilläggsstöd om 7 miljoner kronor, 4 miljoner kronor och 31 miljoner kronor respektive för att motverka neddragningar. Landstinget får ett utökat stöd om 29 miljoner kronor. Totalt innehåller satsningarna 233 miljoner kronor till länets kommuner och landsting till och med 2012. Utöver detta väntas höstens budget innehålla ytterligare medel för att stävja uppsägningar i välfärden.

För det andra, regeringen ska fortsätta bekämpa sjukfrånvaron. Sedan Allians för Sverige fick väljarnas förtroende för snart tre år sedan har sjukfrånvaron kraftigt minskat, vilket bidragit till att minska utanförskapet. Till följd av tidiga aktiva rehabiliteringsinsatser, införandet av en rehabiliteringsgaranti, extra resurser till landstingen och satsningen på en utbyggnad av psykiatrin har svenskarna blivit ett friskare folk.

Nyligen meddelade AFA försäkring att de på grund av den kraftigt minskade sjukfrånvaron sänker sina försäkringspremier för 2009. Bara för Jämtlands landsting och kommuner innebär detta en utgiftsminskning på 39 miljoner kronor i år. I hela landet medför sänkningen en kostnadsminskning med 2,3 miljarder kronor. Pengar som nu frigörs och kan satsas på viktiga verksamheter som sjukvård, skola och äldreomsorg.

I Jämtland innebär detta ett stort tillskott som ger betydande effekter för välfärden. Närmare 100 lärare eller vårdbiträden kan anställas för pengarna som sparas in, bara i vårt län.

Slutligen, arbetslinjen måste sättas i främsta rummet även i tuffare tider. En aktiv arbetsmarknadspolitik som innefattar stöd till arbetssökande, yrkesutbildningar och praktikplatser, ska kompletteras med ett fokuserat reformarbete så att arbetslösheten inte biter sig fast.

Alliansen har genom jobbskatteavdraget sänkt skatten för låg- och medelinkomsttagare under mandat- perioden för att öka drivkrafterna för arbete. Framtida skattesänkningar riktat mot de nedre inkomstsegmenten är vår fortsatta ambition givet att potentiella obalanser i statsfinanserna hålls i schack. Detta medför bättre förutsättningar för att skapa arbetstillfällen.

Arbetslinjen får aldrig kompromissas. Vi ska jobba Jämtland ur krisen.

Gunnar Axén (M)

Riksdagsledamot och ordförande i Socialförsäkringsutskottet

Ola Sundell (M)

Riksdagsledamot, Kommitté- ordförande för Moderaterna i Miljö-Jordbruksutskottet

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons